Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster JÖNKÖPING BOTTNARYDS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, BOTTNARYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOTTNARYDS KYRKA (akt.)
1997-05-12
Historik
På sockenstämma år 1664 väcktes fråga om kyrkans nybyggnad. Allmogen ville hellre reparera kyrkan, medan adeln ville bygga nytt. Det blev som adeln ville, men de fick bistå med medlen medan allmogen skulle bistå med arbetskraften. 1666 revs den gamla kyrkan ned och den nya upptimrades. Kvar blev den murade sakristian från medeltiden. 1677 skänktes en altaruppsats av överste Peter Örnklo. 1693-96 försågs väggar och tak med målningar av konstnären Anders Falck från Ulricehamn. Denne ommålade 1703 altaruppsats och predikstol, på bekostnad av "kyrckiones medell" respektive landshövding Bernt Mörner. 1712 omspånades hälften av kyrktaket och kopparrännor uppsattes. 1715 och 1718 spånades resten. 1717 tillverkades ett nytt, rundat altare. 1720 byggdes ett nytt vapenhus med ovalt tak. 1722 rödfärgades väggarna och taken tjärades. 1750 införskaffades ett orgelverk, byggt av Efverhardt. 1772 övermålades altaruppsatsen i vitt och guld. Omkring 1804 försågs kyrkan med nya fönster. 1826 ommålades innerväggarnas pelare och draperingar i vit marmorering.
1886-1890 genomgick kyrkan en grundlig renovering. Ritningarna upprättades av arkitekt Helgo Zettervall vid Kungliga Byggnadsstyrelsen, men följdes ej till fullo. Väggar och tak fick ny spånklädsel med figurer. De förfallna vindfången i norr och söder ersattes av nya. En förstukvist med trappor vid västgaveln ersattes av ett nytt med nystilskaraktär. Fönstren förstorades nedåt och försågs med gjutjärnsbågar. Dörrarna förstorades uppåt. Väggarna målades i en gulbrun oljefärg. Den medeltida sakristian revs och en ny ordnades inne i Ribbingska gravkoret, vars väggar tapetserades och fick ett fönster mot koret för att ge detta mer ljus. Kyrkorummet försågs med ett nytt, något nedsänkt golv. Den slutna bänkinredningen ersattes av en öppen. Tak- och väggmålningar fernissades och vidare återställdes den ursprungliga draperingen och kolonnerna. Altaruppsats och orgelfasad ommålades i befintliga vita med förgyllning. Predikstolen befriades från vit färg och bonades på bekostnad av stallmästare E Sager på Ryfors. Altarringen nygjordes och altaret ombyggdes så att rundningen försvann. Läktaren sänktes och fick två trappor. Allt nytt trä ekådrades. Alla på vinden undanstoppade begravningsvapen restaurerades nödtorftigt och uppsattes i den nya sakristian. 1894 installerades ett nytt orgelverk, byggt av Levin Johansson, Liared, sannolikt vid detta tillfälle försågs läktaren med en utkragning.
1925 omlades kyrkans södra takfall. 1928 återfick väggarna sin röda färg. Sakristians tapeter togs ned och innanfönster insattes här. 1932 utbyttes uppvärmningen med kamin mot centralvärme med lågtrycksånga i enlighet med ett förslag av arkitekt Göran Pauli. Förstukvisten vid västporten ersattes av ett litet vapenhus med pannrum i en källare. Skorstenspiporna drogs upp på ömes sidor om långhusporten, varvid två nya läktartrappor byggdes. I samband med Nya Sverige-jubileet 1937 fick kyrkorummets gamla golv bytas ut p.g.a. svampangrepp. 1947-48 konserverades tak- och väggmålningarna av Sven Wahlgren. 1888 års fernissa borttogs, liksom sentida påmålningar, skador retuscherades. Vid detta tillfälle iordningställdes även nedgången till gravkamrarna under kor och sakristia på initiativ av major E Carlsson. 1949 omlades kyrkans norra takfall.
1968 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekt Gunnar Hoving. En ny sakristia uppfördes på platsen för den medeltida och en öppning till denna gjordes i korväggen. Vindfången i norr och söder revs och ersattes av nya trappor, den södra med en förstukvist. Portarna nygjordes på dessa ställen. Fönstren återfick sin ursprungliga storlek. 1880-talets bänkar, vilka beskrevs som "såväl stilvidriga som obekväma", ersattes av en sluten bänkinredning med några bevarade bänkdörrar från den ursprungliga som förebild. Elektricitet drogs in för uppvärmning och belysning enligt ett förslag av Rejlers ingenjörsbyrå AB. Den norra läktartrappan ersattes av ett kapprum. En upphöjning av taket ovan orgeln togs bort och lagades med bevarade bräder. Den glasade öppningen mot gamla gravkoret ersattes av ett gallerverk i trä. Rummet omdanades till museum. Altaret ombyggdes och den ursprungliga altarringen återbördades. Konservator Sven Wahlgren rengjorde tak- och väggmålningarna från sot. De nya träytor som tillkom vid fönster- och portminskningarna målades i anslutning till omgivande ytor. Draperingarna kompletterades under fönstren. Altaruppsatsen rengjordes och flagnande färg fästes. En nytillverkad kista åt Johan Printz' förmodade kvarlevor donerades av major E Carlsson. Den medeltida dopfunten konserverades och kompletterades.
1970 installerades ett nytt orgelverk, tillverkat av A Magnusson orgelbyggeri AB, Mölnlycke. Vid detta tillfälle borttogs en sentida utkragning på läktaren och orgeln flyttades fram till läktarbröstet. 1984 konserverades ett porträtt av Maria von Linnestam. 1988 rengjordes altaruppsatsen av konservator Horst Sagner, vilken även fäste färg som flagnade till följd av för torrt klimat.