Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA JUNG 19:1 - husnr 1, JUNGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

JUNGS KYRKA (akt.)
1998-04-02
Historik
År 1830 beslöt Jungs sockenstämma att bygga en ny kyrka istället för den gamla som var så "mörk, trång och smal samt förfallen". Till följd av den allmänna nöden som varit så utlystes rikskollekt och 1834 kunde så sockenmännen själva uppföra sin kyrka. För ritningarna svarade Överintendentsämbetets arkitekt Fredrik Blom. Den gamla kyrkans stenmaterial återanvändes i bygget. I nya kyrkan inlemmades även den gamla predikstolen efter viss ombyggnad och dopfunten. Kyrkorummet kompletterades med orgel först 1857. Orgelbyggare var den berömde Johan Niklas Söderling.
1859 var det redan dags för takomläggning. 1861 uppsattes ett mantelkors framför det karaktäristiska östfönstret, vilket då igenmurades. Tio år senare byggdes en ny sakristia eftersom den gamla stod "hotande till fall". Passagen mellan kor och sakristia anordnades genom ett av korfönstren. 1874 fick kyrktaket ny spåntäckning, torntaket skiffer och lanterninen kopparplåt. 1880 ombyggdes altarringen och predikstolen försågs med dekor. 1885 ommålades interiören. På grund av kylan i kyrkan så införskaffades 1888 en kamin. 1891 ommålades innerväggarna och 1909 försågs de med en enkel målad fältindelning och en schablonmålad akantusslinga kring altarets fondvägg. 1913 lades taken om. 1915 fick kyrkan en ny orgel med nationalromantisk fasad ritad av Oskar Hökerberg och pneumatiskt romantiskt verk från Nordfors & Co i Lidköping. 1922 borttogs den främre bänkraden. 1929 skedde ommålning av exteriören och innanfönster insattes.
Till sitt 100-årsjubileum 1934 genomgick kyrkan en renovering efter ritningar av arkitekt Sten Branzell. Kaminerna ersattes av centralvärme med lågtrycksånga. De obekväma bänkarna ersattes av nya med större avstånd och korbänkarna togs bort. Även mantelkorset försvann och istället försågs fönstersmygen med en tidstypisk fresk av Gunnar Erik Ström, föreställande Nedtagandet från korset. Altarringens grindar igensattes och ändarna avkapades. De sentida ornamenten på predikstolen avlägsnades. Sakristian fick en ny dörr och det kvarvarande fönstret ovan denna igensattes. Interiören genomgick en total om- och nymålning där fältindelning och schabloner målades över. 1940 drogs elektricitet in för belysning och orgelfläkt. 1949 installerades elringning för klockorna. 1961 ommålades exteriören och tornet fick hängrännor och stuprör av kopparplåt.
1967 genomfördes en renovering med Anders Ekman som arkitekt. Fasadens puts lagades med cement och målades med silikatfärg. De vittrade solbänkarna och rötade fönstren utbyttes. Nytt golv lades i gångarna och slipades i bänkkvarteren. På församlingens begäran satte man en skiva för Ströms fresk och återbördade mantelkorset. Koret försågs med dopaltare och predikstolen med ny fot samt ljudtak. De tre bakre bänkraderna slopades. Den obekväma trappan i vapenhuset revs och rummet försågs med nytt golv och tak. Nya läktartrappor anordnades i kyrkorummet och tillfredställde med sina skrubbar behovet av biutrymmen. På läktarens sydsida togs bänkarna bort för att ge plats åt kör. Sakristian fick ny skåpsinredning. Båda vapenhusen försågs med nya långhusportar. Interiören fick en ny färgsättning och målades med emulsionsfärg.
1972 utökades orgelverket kraftigt. 1975 installerades elvärme. 1987 uppvisade tornet bomputs vilket kunde förklaras med 1967 års kalkcementputs och silikatfärg, samt de många överputsade och rostande ankarslutarna. Tornet omputsades och vitkalkades. Ankarslutarna behölls fria. Plåttaken målades med ny blymönja och vapenhusets gesims lagades. Samma år införskaffades en kororgel. 1990 skärmades utrymmet under läktaren av med en spaljé som rymmer klädhängare och psalmbokshyllor. Arkitekt var Sture Svensson. 2000 installerades en ny orgel av Magnussons orgelbyggeri med användande av 1857 års fasad.