Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MOTALA DOMHERREN 10 - husnr 1, TINGSHUSET, MOTALA

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, MOTALA (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Aska, Dals och Bobergs häraders tingshus, nuvarande Motala tingsrätt, är en stenbyggnad uppförd i två våningar med inredd vind. Sockeln är utförd av grovhuggen röd granit och fasaderna slätputsade och målade gräddvita. Det voluminösa säteritaket är koppartäckt och kröns av en väldig takryttare med urverk och klocka som dekorerats med förgyllda urnlika spiror. Huvudentrén är placerad i det monumentala mittpartiet som präglar byggnadens frontfasad mot Järnvägsparken. En bred trappa av röd granit leder upp till en portik bestående av två släta sandstenskolonner med joniska kapitäl och två putsade pelare. Portiken sträcker sig genom två våningar och kröns av en fris med texten "Tingshus för Aska, Dals och Bobergs härad" samt ovan denna en omfångsrik segmentbågeformad fronton med ett mycket stort länsvapen av sandsten. Från de två pelarna hänger festonger av natursten. Ovan entrén, som också har en inramning av natursten, finns en paradbalkong som vilar på kraftiga konsoler.

Baksidan av byggnaden, mot trädgården, präglas av den utskjutande tingssalens halvrunda huskropp med sina höga rundbågiga fönster.

Tingsrätten har två tingsalar. I den stora och ursprungliga salen har rätten och parterna sin plats på ett podium som avslutas framåt av en gråmålat skrank. Podiet består av två våningar. Rätten sitter högst vid ett svängt, täckt bord med parternas snedställda bord framför sig och vittnesbåset mellan dessa. Åhörarbänkarna är av trä och klädda med röd galon. Möbleringen och ljusarmaturen härrör från 1950-talet. Fönstren är placerade i den halvrunda väggen bakom rätten. Salen är målad i ljusblått och vitt och har en rutindelad bröstningspanel. Taket har formen av ett tunnvalv.

Den mindre salen var tidigare vaktmästarbostad. På andra våningen finns kontorsrum. Inskrivningsmyndigheten ligger på första våningen. En ursprunglig spiraltrappa i gjutjärn leder till arkivet i källaren. Ett uthus som idag fungerar som garage och redskapsbod byggdes som stall och häkte.

Betydande inre ombyggnader genomfördes 1950 av Egirs Byggnads AB, Skänninge och 1970-71 av professor H. Brunnberg och A. Berntsson, Stockholm. Tidigare var en häradshövdingebostad inredd på ovanvåningen. Enligt en artikel ur Östgöta Correspondenten 1910.09.26 var det en sjurumsvåning med utsikt över det så kallade Järnvägstorget. I artikeln beskrivs huset: "Sockeln liksom även den stora huvudtrappan äro av rödgrå granit från trakten av Tranås, murarna äro vita samt taket och torn m.m. svarta. Trappan flankeras av tvenne väldiga sandstenspelare med baser och kapitäler, till vilken stenen är tagen från Norra Freberga. I sandsten är ock uthugget länsvapnet över huvudingången. " Det anses vara ett "slottsliknande tingshus" som "imponerar genom visserligen storslagna men enkla och förnäma former samt rena färger". Det fanns också bostad för notarie och vaktmästare i huset. Arrestbyggnad, stall och vagnbod finns fortfarande kvar. Enligt tingsrättens material låg tingshuset utanför stadens gränser år 1916.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två foton av exteriör och två av interiör.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29