Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HORRED 14:1 - husnr 1, HORREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HORREDS KYRKA (akt.)
1995-09-28
Historik
HORREDS KYRKA är en vitputsad stenkyrka med tresidigt kor mot öster och torn med vapenhus i väster. Långhuset är uppfört 1792 och ombyggt 1828 i samband med att tornet också tillkom. Byggmästare var Pehr Nilsson från Erikstorp i Bollebygd, från den kända byggmästarsläkten i Sandhult. Tillsammans med en lantmätare Lindskog hade han utarbetat ritningar till kyrkan. En äldre stenkyrka av medeltida ursprung var belägen strax intill den nuvarande kyrkplatsen men den raserades 1828. Den gamla kyrkans norra långhusmur behölls när kyrkan om- och tillbyggdes och ingår i den nuvarande kyrkans södra mur. Enligt församlingens önskemål skulle torntaket och lanterninen utföras likt Berghems kyrka.

Altaruppsatsen är ett verk från 1733 utfört av bildhuggaren Jonas Elfvenberg från Borås, och överförd från den gamla kyrkan. Elfvenberg anlitades flitigt för arbeten i Sjuhäradsbygdens sockenkyrkor.

Kyrkans träinnertak dekormålades med en draperibård och takrosetter av kyrkomålaren J W Ståhlbom från Varberg, verksam under förra delen av 1800-talet. Taket uppvisar stora likheter med det dekormålade taket i Öxnevalla kyrkan (1831), utfört av samme mästare.

År 1893 erhöll kyrkorummet en tidstypisk dekoration med målad kvaderimitation utförd av målarmästare Anders Andersson i Broby i Istorp. Alla pastoratets kyrkor har varit dekorerade med denna typ av måleri men efter övermålning i Istorps kyrka 1925 och i Öxnevalla kyrka 1974, återstår det numera bara i Horreds kyrka, vilket är unikt i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift.

År 1925 utvidgades den invid predikstolstrappan belägna sakristian efter förslag av arkitekten Axel Forssén. Kyrkan saknade en sakristia som var avskild från kyrkorummet. Förslaget innebar att sakristieutrymmet utvidgades och omordnades genom att skrankets södra del utflyttades. Fönstersmygen urbilades så att större utrymme erhölls. Förslag till installation av elektrisk belysning godkändes 1933.

Kungliga Byggnadsstyrelsen uppdrog 1935 åt arkitekten Axel Forssén att besöka Horreds kyrka för att upprätta ett program för kyrkans renovering, att ligga till grund för utarbetande av fullständigt förslag, som sedan utfördes av arkitekten Gustaf Ljungman. Kyrkan renoverades 1935-36, först utvändigt sedan invändigt. Exteriört reparerades och omlades taket. Tornfasaderna omkalkades, liksom stigluckorna i kyrkogårdsmuren. 1936 uppfördes ett pannrum för uppvärmningsanordningen med lågtrycksånga i form av en tillbyggnad till vinkällaren efter arkitekten Gustaf Ljungmans ritningar. Den gamla rökrörsmuren vid kyrkans södra vägg och skorstenen revs. Reparationer utfördes på väggar, golv samt inner- och yttertak. Kyrkans nord- och sydportal som var inåtgående reparerades och gjordes i stället utåtgående. En ny sakristia anordnades bakom altaret och ett skrank uppsattes mellan nummertavlorna så att sakristian avskärmades från kyrkorummet. Bänkinredningen ombyggdes på villkor att detta utfördes på sådant sätt att så mycket som möjligt av de gamla dörrarnas ursprungliga karaktär kunde bibehållas. Sitsarna breddades och ryggarna fick ny lutning. Korgolvet utökades och den främsta bänkraden avlägsnades därför. Nya läktarbänkar utfördes. Den södra sidan ordnades med fasta bänkar ända fram till läktarbarriären medan den norra sidan fick tre fasta bänkar baktill och öppet golv framtill för kören. Konserveringsarbeten utfördes av konservatorn Thorbjörn Engblad på altaret, predikstolen med ljudtak samt de äldre bänkdörrarna. Nya siffror målades på bänkdörrarna. Engblad ansvarade också för färgsättningen på bänkar, dörrar, pelare och orgelfasaden. Orgelhuset tillbakaflyttades på läktaren och orgeln ombyggdes och moderniserades. De båda läktartrapporna invid västgaveln borttogs och öppningarna i läktartaket igensattes och tätades. De båda trapporna från vapenhuset till läktaren reparerades och försågs med nya steg. En ny bredare läktardörr insattes och den gamla dörröppningen igensattes.

År 1949 insattes glasmålningar i koret efter förslag av konstnären Yngve Lundström, Stockholm.

Kyrkan genomgick en omfattande in- och utvändig renovering 1953-54, under ledning av arkitekten Sigfrid Ericson. Snickeriarbetena utfördes av lokala firmor i Horred. Kyrkans ytterväggar vitkalkades och torntaket omtäcktes med ekspån. Nya hängrännor av koppar uppsattes. Södra långsidan försågs med nya blyinfattade fönster och fönstersnickerierna målades. Innerväggarna ommålades, med bibehållande av den gamla kvadermålningen. Innertaket ommålades i en himmelsblå färgton och taklistens dekormålning bibehölls men bättrades och lagades där den var skadad. Läktarens undersida målades i bruten vit kulör. Golven i bänkkvarteren ströks med tunn ljus oljelasyr och därpå golvlack. Matta av samma slag som i mittgången inlades i hela koret samt i läktargångarna. Altarringens knäfall breddades och omkläddes. Predikstolstrappans skärm och underredet under predikstolen ommålades helt, liksom läktarbröstningen, som dessutom dekorerades med målningar av konstnären Joël Mila. Bänkinredningen bättringsmålades och fernissades. Konservatorsarbeten utfördes på altaret, altartavlan och predikstolen. I vapenhuset inlades en ny golvmatta och väggar samt snickerier ommålades. Efter arkitekten Sigfrid Ericsons ritningar uppfördes ett bårhus som placerades invid kyrkogården, väster om kyrkan.

En ny sakristia vidbyggdes i norr 1970 efter ritningar av arkitekt Lars Rune Bengtsson, Mariestad. I vapenhuset ersatte en ny bredare trappa två tidigare smala trappor upp till läktaren. Ett toalettrum inreddes och vapenhuset försågs med nya dörrar samt ny entrédörr till kyrkan. Invid orgelläktaren inreddes ett väntrum. De gamla läktarbänkarna borttogs och heltäckande mattor inlades. Sakristians flyttning från koret till nybyggnaden föranledde vissa ändringsarbeten vid altaret. Skranket mellan altaruppsatsen och de på ömse sidor härom placerade pelarna med sina nummertavlor borttogs och altaret återställdes till ett tidigare skick. Ingången i kyrkans östra vägg, bakom altaret, borttogs och i nischen som uppkom placerades skåpsinredning. År 1976 reviderade konstnären Joël Mila läktarbröstningens målningar från 1954.

Kyrkans fönster reparerades och ommålades in- och utvändigt 1995. Även portar och ljudluckorna i tornet ommålades. Två år senare, 1997, omlades tegeltaket på långhuset och koret och torntaket omtjärades. Nya hängrännor och stuprör uppsattes. På sakristietaket utbyttes enstaka takpannor.