Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD KYRKBACKEN 1 - husnr 1, TOREKOVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Torekovs kyrka (akt.), TOREKOVS KYRKA (akt.)
2016-11
Historik
Torekovs nuvarande kyrka hade en medeltida föregångare som låg mitt i byn. Stenkyrkan från omkring 1200 var i typisk romansk stil med rektangulärt långhus, smalare kor med absid och utan torn. Under senmedeltiden välvdes kyrkan med valv och byggdes till och om. Vid C G Brunius uppmätning på 1840-talet hade kyrkan tillbyggt vapenhus, torn, sakristia och ett breddat kor. Sakristian var ovanlig med en tornliknande utformning. Stilen var gotisk med spetsbågiga fönster och valv. Kyrkorummet var tvåskeppigt. Kyrkans utbyggnad kan förklaras med blomstrande sjöfart och fiske men också att det var en vallfartskyrka till lokalhelgonet Sankta Tora.
Kyrkans inredning förnyades på 1600-talet.
Vid en eldsvåda 1858 brann halva Torekov ner och kyrkan och dess inredning skadades svårt. Kyrkan revs och delar av materialet användes i en ny kyrka. Efter utgrävningar på 1940-talet återskapades kyrkans planform med en stenmur i en stadspark på före detta kyrkogården mitt i byn. Kyrkans grundmurar ligger under mark och är inte de murar som syns.

Man valde att bygga en helt ny kyrka på en ny plats öster om byn där två infartsvägar möts. På platsen stod tidigare en kvarn. Byggmästare Hallberg i Ängelholm fick i uppgift att rita kyrkan men hans förslag på en treskeppig stor kyrka godkändes inte av Överintendentämbetet. Arkitekt Johan Adolf Hawerman fick istället uppdraget. Hawerman var lärare på Konstakademin och anställd på Överintendentämbetet. Han har ritat flera kyrkor, bland annat i Oderljunga, Halmstad by och Härnösands domkyrka.
Kyrkan uppfördes 1860-63 i måttfull nygotisk stil med fasad av oputsat gult tegel. Planen bestod av ett torn med hög åttkantig spira, ett enskeppigt långhus med strävpelare. Långhuset avslutades med ett femsidigt kor som hade en krans av spetsgavlar. Taket och spiran var täckta med svart plåt. Fönstren var av gjutjärn.
Interiört hade kyrkan trätak. Sakristian i koret avdelades med ett skrank av mörkt trä på vilken altartavlan av Nattvarden hängde. Bänkinredningen var målad i mörk ekådring. En ny predikstol gjordes efter Hawermans tidigare ritning till predikstol i gamla kyrkan.

Kyrkan fick tidigt tekniska problem med inträngande fukt som ledde till angrepp av husbock på trävirket. Delar av virket byttes ut men skadorna var allvarliga och kyrkan fick stängas 1947 på grund av rasrisk.
Efter många diskussioner och olika förslag om att bygga en ny kyrka på den gamla tomten inne i byn, en ny kyrka på den nuvarande tomten eller restaurera kyrkan beslutades att använda kyrkans murverk, riva allt trä och omgestalta kyrkan. Uppdraget gick till länsarkitekt Manne Carlman som även renoverat Hov kyrka. Kyrkan skulle utformas i ”gammal skånsk stil” och tornet fungera som sjömärke. Tornspiran revs, tornet byggdes på och omgestaltades helt. Hela det femsidiga koret revs, takstolar och allt annat trä revs, en ny sakristia byggdes på norrsidan, taket belades med tegel, tegelmurarna vitputsades. Invändigt slogs valv och det mesta av inredningen gjordes ny. Arbetet pågick 1950-53 med invigning 1953.

Omkring 1997 gjordes exteriör renovering med kalkning och 2002 interiör kalkning och målning. 2005 byggdes ny trappa och handikappramp vid västenrén.
Omkring 2008 målades fasaden med silikatfärg och fönstren med alkydfärg, ytterdörren till sakristian förnyades.
2012 tillverkades ett nytt orgelverk och orgelfasaden från Örja kyrka flyttades till Torekov.