Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND TÅSJÖ 1:110 - husnr 2, TÅSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÅSJÖ KYRKA (akt.)
Historik
Föregångaren till dagens kyrka var ett enkelt träkapell som började byggas 1762 men togs i bruk först 1773. Det var från början en tornlös kyrka med rektangulär planform och valmat högt sadeltak. Sakristian var vidbyggd norr om koret. Ett torn byggdes i väster under åren 1799- 1800 och efterhand täcktes hela långhuset av ett sadeltak. Dessförinnan hade kyrkan en klocksatapel. Interiören vitlimmades först 1818 efter att ha klätts med bräder redan 1799- 80. Altarprydnaden i form av en målad skärmvägg utfördes 1815 av målaren Mårten Olofsson från Hallen. Predikstolen tillverkades troligen under kyrkans första tillkomstår av Olof Persson i en retarderad 1600- talsstil. 1815 gavs den en rikare bemålning av Olofsson. Kyrkan blev för liten när församlingen kraftigt ökade och frågan om en större kyrka väcktes tidigt. 1881 revs kyrkan men delar av inredningen togs tillvara som exempelvis altarmålningen och predikstolen.

Flera år av stridigheter kring placering, val av byggnadsmaterial med mera föregick den nya kyrkans uppförande. Slutligen byggdes den dock, 1872 – 78, vid Tåsjöns strand av byggmästare Olof Andersson efter ritningar av Emil Langlet. Det var en stor treskeppig träkyrka i nygotiskt stil med dekorativa taklister och pilastrar. Kyrkans stolpresningskonstruktion var invändigt klädd med liggande slätkantad panel och exteriören med liggande fasspont. Kyrkan uppfördes i öst – västlig riktning med sakristia i öster och torn med åttkantig lanternin i väster. Mitt på långsidorna i norr och söder fanns trapphus med entréer. Exteriören var vackert smyckad med kontursågade vindskivor och profilerade lister. Fönstren var krysspröjsade med spetsig avslutning och uppe under långhusets takfall satt runda små fönster. Interiört blommade också tidens formspråk ut med lövsågerier och starkt profilerade omfattningar. Genombrutna räcken och fasade pelare gav tillsammans med innertakets form ett kyrkorum med luft och rymd. Uppe på korväggen på var sida om altaruppsatsen satt predikstolen och psalmtavlan. Altaruppsatsen var utförd i form av ett kors med törnekrona och altarringen med balusterdockor med kraftigt konvex mitt. Vid en genomgripande ombyggnad 1957 togs utbyggnaderna med entréer och trapphus som fanns på södra och norra långsidorna bort. Endast ett av de ursprungliga fönstren syns på fasaden idag, övriga byttes mot kopplade bågar. De flesta fick spetsig avslutning men omfattningarna förenklades grundligt. De dekorativa elementen som fanns på fasaderna togs bort och den livliga exteriören fick en sluten gestaltning. Interiören genomgick en minst lika grundlig omgestaltning och idag är interiören hållen i en reducerad färgskala med en inredning präglad av stramhet. De delar med ett mer uttrycksfullt formspråk rensades bort och nya inventarier fick ett lugnt och slutet formspråk. I kyrkorummet togs predikstol, psalmtavla, altarring, altarkors och bänkar bort tillsammans med dekorativa element på läktarpelarna.

Sedan den radikala ombyggnaden på 1950- talet har mindre åtgärder genomförts. Under slutet av 1980- talet eller början av 1990- talet togs en dörr upp på södra långhusfasaden. Den fick samma placering som den ursprungliga sidoingången och försågs med handikappramp. 1995 byttes värmeradiatorer samt installerades hötalare och mixerbord i kyrkan. 2000 byggdes orgeln om och målarmästare Per Halvarsson bättrade på bladguldet.