Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster JÖNKÖPING JORDGUBBEN 3 - husnr 1, TVETA, VISTA OCH MO HÄRADERS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

TVETA, VISTA OCH MO HÄRADERS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tveta, Vista och Mo häraders forna tingshus är uppfört i ett gatuhörn i centrala Jönköping, ett par kvarter söder om järnvägsstationen och länsteatern. Huset är byggt i två och tre våningar med fasader av gult tegel i många skiftningar och en sockel av röd natursten. Ljus, råhuggen natursten täcker halva bottenvåningen och de rundbågiga fönstren liksom listverken är av slät röd natursten. Byggnaden har ett valmat säteritak klätt med grönärgad kopparplåt och hörnpartiet, som är utformat som ett torn, kröns av ett välvt huvtak. I tingshuset förenas flera formspråksidéer, den rusticerade bottenvåningen och rundbågeformerna förmedlar tyngd och slutenhet men blandningen av färger och material, festongerna ovan tredje våningens fönster och takets böljande konturer förtar det strama intrycket. Huvudentrén i gatuhörnet är indragen bakom en kraftig pelare i vilken står skivet "Tingshus 1908". Entrén nås via en mörk port eller arkad som kan tillslutas åt båda hållen med svarta järngrindar. Åt gården skjuter tingssalen ut och markeras genom sina höga fönster. På gården finns även en garagelänga, till synes uppförd på 1950-talet.

Tingshusets trapphall har ett svartvitrutigt stengolv och målade bröstningspaneler. Entréporten har ett rundat överljus. Två trappsteg leder från gatuplan upp till den avsats där tingssalens fanérdörrar öppnar sig. Typiskt för arkitekten Kellman är de två träkolonner som till synes bär upp ett valv över trappan. Likadana kolonner och valv syns i hans tingshus i bland annat Mellerud, Lidköping och Skara. På avsatsen, åt sidorna, finns dörrar som går till kontors- och bostadsdelarna, en liten dörr till en toalett, en ålderdomlig drickfontän samt den smala trappan till andra våningen. Den stora tingssalens väggar är klädda med trären panel utformad som speglar med listverk och infällda dörrar. Golvet är belagt med parkett som försetts med en stenfris utmed väggarna. Taket är utformat som ett kassettak med blå ackustikplattor och trälister. Lampor och urverk tycks vara från 1950-talet då hela salens nuvarande inredning sannolikt kom till. Podiet, skranket och rättens fasta bord finns kvar liksom vittnesbåset och ett mindre sidobord. Förutom pardörren finns ytterligare fyra dörrar.

I källaren finns celler. Arkivet användes av revisionsbyrån och låg (förmodligen) på bottenvåningen.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två exteriörfoton samt en interiörbild av tingssalen arkiverade från inventeringen 1971

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-26