Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND GRÖTLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, GRÖTLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Grötlingbo kyrka (akt.), GRÖTLINGBO KYRKA (akt.)
2007-01
Historik
Grötlingbo kyrka är med undan¬tag för sakristian, som tillkom 1828, i sin helhet uppförd under medel¬tiden. Den byggdes som församlingskyrka för Grötlingbo församling, och används fortfarande för detta ändamål.

Kyrkans äldsta del är tornet som uppfördes i början av 1200-talet. Övriga delar av en romansk kyrka på platsen – långhus och kor (ev. med absid) från slutet av 1100-talet – revs omkring 1350 då det nuvarande koret och långhuset kom till.

Kyrkan har förutom tillkomsten av sakristian undergått ett fåtal utvändiga föränd-ringar se¬dan byggnadstiden. Den mest iögonfallande är att man under 1700-talet sänkte yttertaken över kor och långhus och belade dem med tegel, samt – i början av 1800-talet – ändrade tornhuvens utformning. Även invändigt har förändringarna varit måttliga. Vid sidan av bänkinredning etc. från 1600-, 1700- och 1800-talet är den största förändringen att ringkammaren på 1990-talet avskiljdes från det övriga kyrkorummet med en glasvägg till en ”vinterkyrka”.

Senaste utvändiga restaurering
Den senaste utvändiga restaureringen utfördes 1986-87 då tegeltaket på sakristian lades om, tornhuven reparerades och försågs med ny panel och fasaderna kalkslammades.

Senaste invändiga restaurering
Den senaste invändiga restaureringen gjordes 2005. Bland åtgärderna kan nämnas att väggar och valv rengjordes och kalkades (även i sakristian) och kalkmålningarna konserverades. Trägolvet i långhuset lades om, och den elektriska uppvärmningen kompletterades.

Inventarier
Till kyrkans mest värdefulla inventarier hör triumfkrucifixet och dopfunten från 1200-talet (funten av stenmästaren Sigraf), sakramentsskåpet, kalkmålningarna i korvalven och glasmålningarna i korfönstren från 1300-talet, de medeltida gravstenarna i kor- och långhusgolven, kyrkklockan från 1400-talet, predikstolen från 1500-talet (Gotlands äldsta), altaruppsatsen av sandsten från 1600-talet och bänkinredningen från 1600- och 1700-talen.