Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SILTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SILTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Silte kyrka (akt.), SILTE KYRKA (akt.)
2007-01
Historik
Silte kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Koret byggdes vid mitten av 1200-talet, långhuset tillfogades kort tid därefter. Sist tillkom tornet vid slutet av nämnda århundrade. Stenbyggnaden har föregåtts av en träkyrka i stavteknik från slutet av 1100-talet på platsen, vilken revs i samband med att det nya långhuset byggdes.

Kyrkan drabbades redan strax efter att den färdigställts av en brand, och i slutet av medeltiden (eller möjligen i samband med det av Hans Nilson Strelow i hans Gotländska krönika 1633 omtalade jordskalvet 1540) av ett ras som stympade tornet.

Sedan tornet reparerats efter att ha stått som ruin en tid har inte några större förändringar gjorts med kyrkans exteriör. De ursprungliga faltaken (brädtaken) över kor och långhus ersattes vid mitten av 1700-talet med tegeltak, samtidigt som taken sänktes, och vid ungefär samma tid togs ett litet fönster upp i långhusets sydvägg vid predikstolen.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen gjordes 1960 då tegeltaken lades om med nytt tegel på täta underlag, nya avvattningsanordningar sattes upp och fasaderna putsades och kalkavfärgades. En grundförstärkning gjordes även vid detta tillfälle.

Den senaste invändiga restaureringen gjorde 1971-72, varvid väggar och valv kalkavfärgades samtidigt som de medeltida kalkmålningarna i kyrkorummet togs fram, golven lades om och inredningen konserverades. Det medeltida altarskåpet återbördades till kyrkan och tornportalens på 1850-talet förändrade utseende rekonstruerades. Vid en arkeologisk undersökning i långhuset påträffades grunden efter en stavkyrka från 1100-talet.