Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND KÄLLUNGE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, KÄLLUNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Källunge kyrka (akt.), KÄLLUNGE KYRKA (akt.)
2006-01
Historik
Källunge kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Den är en av öns märkligaste kyrkor i så motto att en relativt liten romansk 1100-talskyrka under 1300-talet försetts med ett mycket stort gotisk kor, vilket alltsedan dess tjänat som gudstjänstrum för församlingen. Det höga koret vidbyggt det låga tornet och långhuset ger kyrkan dess karakteristiska profil, synlig på långt håll i landskapet.

Den äldsta delen av den romanska kyrkobyggnaden – ett absidkor – bör ha byggts under första hälften av 1100-talet, medan det nuvarande långhuset och tornet (”gammalkyrkan”) kom till vid mitten av samma århundrade. Absidkoret revs i slutet av 1200-talet för ett bereda plats för ett nytt, större kor – det nuvarande – vilket dock inte färdigställdes förrän vid mitten av nästa århundrade. Samtidigt förändrades tornet genom att ringkammaren välvdes, tornbågen vidgades, en ny klockvåning byggdes på och tornhuven fick en brantare resning. Delar av ”gammalkyrkans” långväggar revs och fundament för ett gotiskt torn anlades. Långhuset försågs med en ny portal, ursprungligen troligen avsedd för det planerade tornbygget.

Sedan byggnadstiden har endast obetydliga ändringar gjorts på kyrkans exteriör, bl.a. har långhus- och sakristitaken från slutet av 1800-talet och fram till 1947 varit spåntäckta, och det igensatta fönstret i långhusets södra fasad, som varit synligt utifrån som en nisch i muren, återupptogs på 1920-talet.

Senaste invändiga restaurering
Den senaste invändiga restaureringen gjordes 1951 då bl.a. trägolven i koret och sakristian lades om och det romanska absidkorets grund grävdes ut, den gamla läktaren revs bort och den nuvarande orgelläktaren uppfördes. Altarskåpet, väggmålningarna och den fasta inredningen konserverades, bl.a. togs de ursprungliga färgskikten på bänkinredningen och på träväggen mellan koret och ”gammalkyrkan” fram, och elektrisk belysning och värmeledning installerades. I ”gammalkyrkans” långhus lades ett nytt innertak av trä samt ett nytt stengolv in.

De senaste utvändiga restaureringsarbetena
Utvändigt har kyrkan restaurerats i omgångar. Långhustaket och sannolikt även sakristitaket lades om med falar 1947, långhusportalen konserverades 1955, tornhuven förnyades i sin helhet 1970-71 och korets faltak nylades 1983.