Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 17:12 - husnr 1A, FURÅSENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FURÅSENS KYRKA (akt.)
1995-09-08
Historik
Furåsens Kyrka invigdes 1972 och är en så kallad vandringskyrka. Kyrkan byggdes 1965 i Brunnsbo i Backa församling och flyttades därifrån till Furåsen i Älvsborgs församling. Det första spadtaget i Furåsen för kyrkan togs den 8 oktober 1971 och den invigdes den 23 april 1972 av domprost Per-Olof Sjögren. Furåsens kyrka är en distriktskyrka inom Älvsborgs församling i Göteborg.

Kyrkan är ritad av Torsten Hansson H.P.S. Planering AB i Göteborg och tillverkades av Oresjö Sektionshus AB i Smålands Anneberg. Konstruktioner gjordes av Rolf Tellstedt AB, VVS av Tolborn Konsulterande Ingenjörsbyrå AB samt EMBE Ventilation. El arbetet stod Lars Berglund Ingenjörsbyrå för. Pålning och grundläggningen ombesörjdes av Kriminalvårdsstyrelsens byggnadssektion. Inredningen är ritad av ingenjör Leif Sördal vid H.P.S. Planering AB, Göteborg och har tillverkats av AB Orax, Vårgårda.

Kyrkan förlängdes i och med flyttningen till Furåsen med en modul på tre meter och rymmer c:a 150 personer. Kostnaderna uppgick till c:a 500.000 kronor. Göteborgs kyrkofullmäktige, Göteborgs småkyrkostiftelse och Fiskebäcks kyrkostiftelse stod för huvuddelen av kostnaderna. Ett flertal givare skänkte gåvor till skrudar och övriga inventarier.

Den fristående klockstapeln har en kyrkklocka deponerad av Sjöfartsverket. Klockan har tillhört Svinbådans fyrskepp.

Furåsens kyrka är den enda vandringskyrka inom Svenska kyrkan som finns kvar i Göteborgs kommun.

Församlingshemmet byggdes till år 1989 för att inrymma ett förråd. Utbyggnaden gjordes på den sydöstra fasaden från förbindelsegången och ut så att gaveln blev bredare.

År 2000 förlängdes det tillfälliga bygglovet för ett friliggande förråd som är placerat invid klockstapeln.

År 2002 genomfördes en besiktning och stickprovsmätning av kyrkans stomme och fasader. Eftersatt underhåll av kyrkans fönster i söderläge och mikrobiell tillväxt i golv och krypgrund konstaterades.