Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG BLOMSKOGS PRÄSTGÅRD 1:4 - husnr 1, BLOMSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BLOMSKOGS KYRKA (akt.)
1995-02-21
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
Från Blomskogs första kyrka finns en väggplanka och en drakslingeornerad portalomfattning bevarade. Detta visar att den första kyrkan i Blomskog troligen var en stavkyrka som kan dateras till 1100-talet. Den låg troligtvis på samma plats vid Blomskogstjärnets östra strand som timmerkyrkan som uppfördes under 1600-talet. Denna kyrka utökades flera gånger och hade formen av en korskyrka då den brann ned till grunden den 24 mars 1923. Branden började sedan en gnista från en kamin antänt spåntaket.
Under flera år diskuterades placeringen av, och materialvalet till den nya kyrkan. Arkitekten Bror Almqvist, som hade anlitats tidigare för att upprätta ett restaureringsprogram av den gamla kyrkan, fick ett nytt uppdrag och besökte platsen för att hjälpa till vid valet av kyrkans placering. Under tiden drogs järnvägen fram norr om den då befintliga begravningsplatsen. Detta underlättade materialtransporterna till kyrkobygget och bidrog säkert till att Blomskogs kyrka kom att byggas av tegel. Efter nybyggnadsritningar av Almqvist kunde arbetet med den nya kyrkan påbörjas på sommaren 1928. Vid en ceremoni den 13 augusti placerades en i grundmuren en låda innehållande dokument från kyrkobygget; en bibel, en psalmbok ett ex av Nya Wermlandstidningen och ett mynt. Den nya kyrkan invigdes den 24 november 1929 av biskopen J A Eklund. I samband med högtiden invigdes också en minnessten vid den gamla kyrkplatsen, med inskriptionen " På denna plats stod Blomskogs kyrka från omkring 1600 till 1923. Herrens ord förbliver evinnerligen."
1954 omvandlades ett utrymme under sakristian till bårhus. På 1960-talet togs kalkputsen bort på tornet. Hela tornet kläddes med nät och en cementputs lades på.
En större invändig renovering skedde 1973 efter förslag från K-konsult, Karlstad. Arbetet innebar bland annat att väggarna som tidigare målats med emulsionsfärg borstades, patenerades och målades med ny, genomsläpplig emulsionsfärg. Pilastrarna som tidigare varit marmorerade målades i väggfärgen. Trätaket tvättades och ströks med linoljefärg, likaså fönster och dörrar. Trägolvet i bänkkvateren slipades och lackades. I vapenhuset ordnades WC i utrymmet under trappan. Där lades golvet med platsmatta, väggar och tak kläddes med gipsskivor. Kyrkorummet och koret målades i en gul-vit-grå ton lika den befintliga, men i en betydligt ljusare nyans.
Ett nytt korfönster tillkom 1981 efter målning av konstnären Eric Elfwén, Västervik.
1996 genomfördes utvändig renovering där alla cementlagningar på torn och långhus togs bort. Avfärgning med kalkfärg våt på långhus och med KC-bruk och KC-färg på tornet. Fönster, portar, tornluckor och listverk målades med linoljefärg. Invändigt installerades ett nytt bänkvärmesystem.
Ett nytt textilskåp tillverkades av Bröderna Lidmans snickeri, Årjäng 2001. Det är placerat på läktaren, söder om orgeln. Skåpet är målat i en grön kulör som strålaserats för att stämma in i kyrkorummets övriga inredning.