Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSTAD LOMMELANDS-TÅNGE 1:28 - husnr 1, LOMMELANDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOMMELANDS KYRKA (akt.)
2000-02-17
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Lommelands socken har haft kyrka sedan tidig medeltid, en mindre stenkyrka med romansk planlösning med triumfbåge och smalare kor. Kyrkan hörde till dem som fick sitt innertak bemålat på 1700-talet (1730 av Christian von Schönfeldt). Från denna kyrka finns ännu dopfunten bevarad.

Denna kyrka revs 1866 och man använde den nybyggda kyrkan i grannsocknen Näsinge för gudstjänster. På kyrkans plats byggdes en klockstapel, och kyrkogården fortsatte att vara i bruk. Stenmaterialet från kyrkan har sannolikt delvis använts i kyrkogårdsmuren, kanske också i närliggande stenkällare mm.

Man började dock så småningom arbeta för att åter få en egen sockenkyrka, och insamling av medel startades 1909. Så småningom kom den nuvarande kyrkan att uppföras 1928-1932. Man valde då en ny kyrkplats, mer centralt belägen i socknens bebyggelse.

Flera ritningsförslag togs fram. De som kyrkan kom att byggas efter är utförda av arkitekten Gustaf. Ljungman, interiörarbeten av konservatorn C. O. Svenson och Thorbjörn Engblad. Byggmästare Albin och Carl Wilhelm Gustafsson i Borås. Från den gamla kyrkan kommer dopfunten, altartavlan samt en av läktarpelarna. Som predikstol användes Näsinge gamla kyrkas predikstol.

Byggnaden är ett verk av några av dåtidens mer verksamma inom kyrkobyggande och kyrkorenoveringar, vilket tydligt kan avläsas i den historiskt medvetna stil som hela interiören är gestaltad i.

Kyrkan är elektrifierad 1945, men i övrigt har inga ändringar skett sedan byggnadstiden.