Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE SINGÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, SINGÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Singö kyrka (akt.), SINGÖ KYRKA (akt.)
2007-11
Historik
Singö tillhörde Häverö församling långt in på 1700-talet. Enligt skriftliga källor hade ön under denna period ett litet träkapell. Kapellet finns omnämnt redan i slutet på 1500-talet och var troligtvis beläget i Söderby, på ungefär samma plats som den nuvarande kyrkan. Singö fick en egen kyrkogård först 1713 och inte långt därefter, 1753, stod dagens kyrka klar. Den småskaliga kyrkan har sedan dess fungerat som öns hjärta.

Singö kyrka är en korsformad träkyrka som uppfördes under åren 1750 - 1753. Den ursprungligt anlagda planen är bibehållen och består av ett mittskepp med korsarmar i nord och syd, ett tresidigt kor i öster, torn i väster och en sakristia i vinkeln mellan koret och norra korsarmen. Träkyrkans knuttimrade fasader var inledningsvis frilagda, men redan 1787 kläddes hörnen in med brädor. Knutlådorna avfärgades med tjära i kontrast till fasaderna som vid samma tillfälle rödfärgades.

Nästföljande stora restaurering 1895 innebar en radikal omgestaltning av kyrkan. Både exteriören och interiören avtäcktes med vitmålad stående pärlspånt. De ursprungliga rakt avslutade fönstren ersattes av rundbågiga träfönster. Tornets ljudluckor omformades till öppningsbara blindfönster av samma rundbågiga form och bottenvåningen kompletterades med två regelrätta blindfönster. Tornfasaderna avdelades med en tandad mittfris och avslutades upptill med tympanonfält. Stora delar av kyrkorummets inredning förnyades. Slutna bänkkvarter med ådringsmålade dörrar byttes mot öppna bänkar. Predikstolen restaurerades hårt och vitmålades.

1922 ersattes takens asfaltbestrukna papp av den nuvarande skivplåten. Tornets takfot återställdes till rakt utförande efter en period av bruten siluett. Vid samma tillfälle avlägsnades tornfasadernas två nedre blindfönster. Både den brutna takfoten och blindfönstren härrörde från ombyggnaden 1895.

Vid den senaste stora restaureringen 1964-65, återställdes kyrkan till ett utseende som utgick från tiden före 1895. Ombyggnaden genomfördes under ledning av arkitekt Hans Westman. Pärlspåntpanelen från 1895 avlägsnades både ut- och invändigt. Utvändigt ersattes den gamla panelen av rödfärgad locklistpanel. Invändigt återskapades interiörens ursprungliga utseende genom att timmerväggarna åter lämnades framme. Befintlig äldre avfärgning avlägsnades med syfte att skapa en trären interiör. Inredningen förnyades återigen och färgsättningen knöt an till tiden före 1895. En ny dopfunt av Singömarmor ritades av Hans Westman.