Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KNIVSTA HUSBY-LÅNGHUNDRA 10:1 - husnr 1, HUSBY-LÅNGHUNDRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Husby-Långhundra kyrka (akt.), HUSBY-LÅNGHUNDRA KYRKA (akt.)
2006-05-01
Historik
Kyrkans planform och uppbyggnad är resultatet av flera om- och tillbyggnader under medeltiden och även senare. Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1100-talet eller omkring år 1200 som en romansk kyrka med långhus och smalare kor, eventuellt försett med absid. De västra delarna av kyrkan är kvar sedan denna tid. Den ursprungliga kyrkan hade en sakristia av vilka grundmurarna är synliga väster om den nuvarande sakristian. Den första sakristian byggdes på 1300-talet eller i början av 1400-talet. År 1462 byggdes vapenhuset i söder. Byggnadsåret nämns på en inskrift på väggen i vapenhuset på sidan om porten till långhuset. Samtidigt välvdes den ursprungliga kyrkan och pryddes med målningar. Innan dess hade kyrkan troligen platt trätak.

Omkring år 1500 revs det gamla koret och kyrkan utvidgades åt öster och förvandlades till en långsträckt salkyrka. Den nya delen välvdes och en ny sakristia byggdes i norr. Den gamla sakristian revs, utom dess östmur som blev västmur i den nya sakristian. Därmed hade kyrkan fått sin slutliga form.

Kyrkan har en rektangulär salkyrkoplan med sakristia i norr och vapenhus i söder. Byggnadsmaterialet är gråsten i väggarna och tegel i gavelröstena. Fönster- och dörröppningar, samt valv och valvknektar, är murade i tegel. Kyrkan hör till de större medeltida kyrkorna i trakten. Den är ovanligt långsträckt. De ursprungliga takstolarna är bevarade åtmionstone över östra delen av kyrkan vilken är byggd omkring år 1500. Längst i väster finns en ursprunglig, äldre takstol bevarad.