Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG VINBERG 6:2 - husnr 1, VINBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VINBERGS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Vinbergs kyrka är en s.k. korskyrka uppförd i nygotisk stil, såväl interiört som exteriört, i Rohbau-teknik, år 1899 efter ritningar (daterade 1892) av arkitekten Adrian C Peterson, Göteborg. Vinbergs kyrka är Hallands bäst bevarade nygotiska kyrka, Adrian Crispin Peterson har upprättat ritningar till ett 20-tal andra kyrkor i Västsverige, varav Vinbergs kyrka anses höra till arkitektens mest stiltrogna och välbevarade verk.

Kyrkan ersatte en äldre kyrkobyggnad, som stod som ruin från 1901-1910 då den revs. Ett antal inventarier överfördes till den nya kyrkan då den stod färdig. Kyrkan innehåller t.ex. två epitafier från den gamla kyrkan. Det ena epitafiet, på södra väggen, är från 1636 och föreställer Nic Lundensis med moder och maka framför den Korsfäste. Det andra epitafiet hänger på norra väggen och är från 1726 och är över familjen Dahlin.

Kyrkan är 46 m lång och 31 m bred. Tornet är 49 m högt. Kyrkans inre präglas av de höga valven, av kortakets blåmålade valv med förgyllda stjärnor samt den genomgripande träådrade i brun kulör, bänkinredningen, predikstolen och läktaren.

Vid en restaurering 1964 inreddes kapp- och förvaringsrum under läktaren. Fuktutslag och fuktfläckar konstaterades, innertaket lagades, uppvärmningen förändrades med kanaler i golvet, all puts nedbilades och det föreslogs att väggarna skulle isoleras med s k Sika-bruk, produkt baserad på vattenglas(natrium eller kaliumsilikat) tillsatt i cement för att cementen skall bli vattentät men diffusionsöppen. Om så skedde är oklart. Arkitekt var Rudolf Hall i Göteborg.

1983 genomförs en restaureringen efter ett program från 1982. Tornväggarna omputsas med ett diffusionsöppet bruk och avfärgas med Gotlandskalk. Fogar sågs över, liksom vattenavledningssystem, innerfönsterna fogades och tätades, vinden isolerades m.m.

1999 togs saltprover i kyrkan för att försöka utröna varför saltutfällningar förekommer. Provet visar på natrium- och kaliumsulfat, varpå diskussioner förs huruvida de härrör från en eventuell Sika-behandling år 1964, från gips i väggarna eller från utifrån kommande svavelhaltigt regnvatten och om saltutfällningen är ett tecken på att murarna börjat att torka upp efter åtgärderna 1983.

År 2000 renoverades kyrkans fasader och väggar ånyo med syfte att förhindra fukt att tränga in i fogar och murverk och skapa fukt- och saltsprängningsskador på invändig puts och dekormåleri. Vid åtgärden hydroforberades murverkets fogar, nya fogar gjordes med KC 35/65/550 bruk. Ornamentik och omfattningar av betong infärgades med kalkcementfärg och insidan rengjordes och bättringsmålades med kalkfärg, fukt- och saltskador på insidan uppskrapades, dammsögs och bättringsmålades med kalklimfärg.