Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅTVIDABERG HANNÄS KYRKA 2:1 - husnr 1, HANNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HANNÄS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2003:

KYRKOBYGGNADEN
Den äldsta kända kyrka i Hannäs var en träkyrka, uppförd under 1100- eller 1200-talen. Den ersattes på 1400-talet av en stenkyrka med långhus, kvadratiskt kor och sakristia i norr. Stenkyrkan revs i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes 1885. Efter flera års stridigheter om var den nya kyrkan skulle byggas, skänkte ägarna till socknens största gård, Grävsätter, en tomt belägen ca 1 km norr om den äldre kyrkan.

Kyrkan uppfördes av gråsten i en för tiden typisk stilblandning i nyklassicism och nygotik efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Den utgörs av ett rektangulärt långhus med sadeltak, torn i väster och en femsidig sakristia i öster. Fasaderna är vitputsade, långhustaket täckt med galvaniserad plåt och tornet med kopparplåt. Vissa delar av den galvaniserade plåten utgörs, enligt uppgift från plåtslagarna, fortfarande av originalplåten. Fönsterna är av gjutjärn med två glas monterade i samma båge. Denna fönsterkonstruktion förekommer bl a i det sena 1800-talets industribyggnader. Kyrkorummet är symmetriskt uppbyggt med huvudingång genom tornet i väster och sidoingångar mitt på långhusets södra och norra mur. Bänkarna är öppna och indelade i fyra kvarter. Altaret flankeras av två dubbeldörrar till den bakomliggande sakristian. Ursprungligen var det öppet bakom altarskranket in mot sakristian och östgavelns fönster gav koret ett helt annat ljusspel. Innertaket i långhuset är ett tredingstak av trä, kassettindelat och uppburet av konsoler. Inredningen är ritad av arkitekt Ernst Jacobsson. Såväl Albert Törnqvist (1819-1898) som Ernst Jacobsson (1839-1905) var två av 1800-talets mer framträdande arkitekter. Jacobsson tillhörde den generation arkitekter, som intresserade sig för den nya tidens, d v s industrialismens, byggnadsmaterial. Han utnyttjade ofta den nya snickeriindustrins möjligheter, vilket även är tydligt i inredningen till Hannäs kyrka.

Orgeln är byggd 1885 av Carl Elfström i Ljungby. Altartavlan är målad 1899 av prosten G A Lundqvist i S:t Anna och ersatte då det ursprungliga enkla träkorset. Kyrkan har ett rikt föremålsbestånd med medeltida ursprung, bl a en dopfunt av gotländsk kalksten och ett triumfkrucifix från 1300-talets början. En medeltida trädörr samt en straffstock från den gamla kyrkan finns även bevarade.

År 1923 renoverades kyrkans interiör, väggen bakom altaret sattes upp och den ursprungliga färgsättningen övermålades i vitt. Nästa renovering genomfördes 1967 under ledning av ingenjör Ture Jangvik. Då inrättades vigselrum och förråd under läktaren, trappan till koret breddades och bänkpartier borttogs.