Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 70:1 - husnr 1, FESKEKÔRKA

 Byggnad - Beskrivning

Feskekôrka (akt.), Fiskekyrkan (akt.), Fiskhallen (akt.), Feskekörka (akt.)
Historik
Stadens fiskförsäljning skedde tidigare på Lilla Torget och flyttade 1849 till kajen vid Rosenlund i samband med att Gustav Adolfs torg blev stadens paradtorg. Platsen i Rosenlund iordningställdes som torg och trappor byggdes från kajen ned till vattnet. Försäljning av fisk skedde inledningsvis utomhus men ansågs ohygieniskt och planerna på en fiskhall började ta form.
Pengar för en fiskhall söktes ur Renströmska fonden som tilldelade 75 000 kronor för detta ändamål och uppdraget om urformning gick till arkitekt Victor von Gegerfelt. Feskekörka öppnades i november 1874.
Till fisktorget kom skärgårdsborna med stora segelbåtar för att sälja fisk i salustånd på torget eller inne i fiskhallen. Fiskförsäljningen skedde från fristående bord i två rader placerade i hallens mitt. Utmed sidorna fanns bassänger. Fisktorget med sin fiskhall blev snart en av Göteborgs sevärdheter. Fisk såldes i hallen, på torget samt från intilliggande basarer och bodar och även från skärgårdsbåtarna vid kajen. Fiskhallen och Fisktorget var centrum för fisket i Göteborg fram till 1910 då Fiskhamnen vid Majnabbe öppnades. Därefter fanns endast detaljhandeln kvar vid Feskekörka.
År 1963 genomfördes en upprustning med nya kyldiskar och uppvärmning av hallen till rumstemperatur. Då flyttades försäljningsborden mot sidoväggarna så att en bred mittgång bildades. Detta fick till följd att fönstren delvis byggdes för. Samtidigt lades ett nytt innertak och ventilationsjalusierna togs bort. 1989 inreddes ett entresolplan i den västra delen för fiskrestaurang