Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKFORS MUNKFORS 9:11 - husnr 1, MUNKFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MUNKFORS KYRKA (akt.)
1995-06-10
Historik
Komplettering vid inventering 2004:
Munkfors kyrka togs i bruk 1920, ritad av den i länet flitigt nyttjade arkitekt Bror Almquist. Kyrkobyggnaden var uppförd huvudsakligen av tegel. Tak och takkonstruktioner var i trä, såväl vad gäller innertak och yttertak; den senare belagd med tegel. Tornet fanns i byggnadens nordvästra hörn och innehöll i bottenvåningen vapenhus samt trappa till läktaren, vindarna och tornets övre delar. I södra yttermuren satt tre stora spetsbågiga fönster. Likaså fanns spetsbågiga fönster i väggen ovan läktaren. Små spetsbågiga fönster i norra väggen gav norra sidoskeppet ljus. Kyrkan hade tre ingångar, en till vapenhuset i nordväst, en via sakristian samt en invid tillbyggnaden norr om koret. Samtliga var utförda med trappor av granit.
Kyrkorummet var relativt brett och högt med avskiljt kor samt relativt lågt sidoskepp mot norr. Sakristia fanns söder om koret. Norr om koret fanns en tillbyggnad, vilken innehöll elcentral och (senare) toalett. Över altaret fanns en altartavla utförd av Olle Hjortzberg, utvisande Kristus som den suveräne härskaren Kristus gående över vattnet och i sällskap med lärjungarna. På var sida om altarmålningen fanns stuckatur i form av stora akantusslingor. Vid korbågens nordvästra hörn var dopfunten uppställd, invid en nisch med rik målningsdekor, accentuerande dopfuntens plats och betydelse. Predikstolen stod vid korbågens sydvästra hörn och hade invändig direktförbindelse från sakristian.
Kyrkorummets tak och väggar var dekorerade med bilder, slingor och ornament. I korbågen fanns avbildat de fyra evangelistsymbolerna. I kyrkorummet fanns två samlade bänkkvarter, på var sida om en mittgång. Även i norra sidoskeppet fanns bänkar. Läktare med orgel fanns i väster. Den senare utförd av Setterqvist & Son, Örebro. Belysningsarmaturer i kyrkorummet var utförda i smide, tillverkade för kyrkan av smeder vid Munkfors bruk.
Den 20 september 1984 totalförstördes kyrkan genom brand. Församlingen blev i och med detta helt utan fungerande kyrka. Endast vissa inventarier, kyrksilver, dopfunt, textilier mm kunde räddas. Av kyrkan återstod endast tegelmurarna. Efter många överväganden kom församlingen överens om att kyrkan skulle återuppbyggas på den gamla platsen med användandet av kvarstående murar.
Arkitekt Jerk Alton fick uppdraget att ta fram förslag till en återuppbyggnad. Ett nytt kyrkorum kunde invigas söndagen den 27 september 1987.
Den nya kyrkan byggdes med utgångspunkt i den gamlas yttre och inre gestaltning. Kor förlades i öster, ett nordligt sidoskepp samt torn i nordväst och läktare i väster. Koret gavs en altarmålning av konstnären Pär Andersson. Till större förändring hör att en ny sakristia uppfördes öster om korväggen. Denna förbindes med ekonomiutrymmena med en passage/kapprum med entré. Vid platsen för den gamla sakristian inrymdes ett förvaringsrum för textiler och andra inventarier. Den ursprungliga kyrkans tillbyggnad i nordöstra hörnet gavs en större volym för att fungera som arbetsrum, förråd, wc, centraler mm. Invid och mot tornets norra fasad lades en ny trappförbindelse till läktaren. I vapenhuset, tornets bottenplan, inrymdes ett avskiljt väntrum, vilket medförde att kyrkans huvudingång flyttades till byggnadens västra fasad. Därefter har tillkommit en orgel på västläktaren och en kororgel, den senare placerad i norra skeppet.