Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG LANTMÄTAREN 18 - husnr 1, ELINEBERGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

Elinebergskyrkan (akt.), ELINEBERGSKYRKAN (akt.)
2015-08
Historik
Som ett led i den stora utbyggnaden av Elinebergs bostadsområde planerades också för en småkyrka. Först gick uppdraget om ett skissförslag till Arton arkitekter som hade ritat stadsplan och omgivande hus men uppdraget gick vidare 1962 till arkitekt Johannes Olivegren. Ett förslag presenterades 1964 som antogs utan några invändningar. 1966 invigdes kyrkan.

Johannes Olivegren (1926-1989), var född i Sverige av invandrade föräldrar från Ryssland, men de hade även fransk och tysk härkomst. Fadern arbetade som pastor i missionsförbundet. Olivegren fick en strängt religiös uppfostran och genom faderns missionsuppdrag en kosmopolitisk uppväxt. 1952 tog han examen i arkitektur på Chalmers i Göteborg.
Olivegren var engagerad i kyrkobyggande från 1954 då hann vann en tävling om småkyrkornas utformning och startade eget kontor till 1966 då Elinebergskyrkan invigdes. Däremellan ritade han sjutton nya kyrkor och flera ombyggnader av kyrkor. Därefter arbetade han med profana byggnadsprojekt och var professor på Chalmers. I intervjuer har han uttalat att Elinebergskyrkan var den kyrka han tyckte var ”bäst”.
Fyra av Olivegrens kyrkor utmärker sig genom att de har så stora kulturhistoriska värden att de omfattas av tillståndsplikt, däribland Elineberg.

I Elinebergskyrkan och i flera andra kyrkor samarbetade Olivegren med konstnärerna Randi Fisher och Ralph Bergholtz om inredning och konstnärlig utsmyckning.
Randi Fisher (1920-1997), är utbildad på konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetade från 1950-talet med flera offentliga konstverk som muralmåleri, textilkonst och glasmåleri. Glasmåleriet finns representerat i ett 20-tal kyrkor, gjort dels själv och dels i samarbete med Bergholtz. Randi Fisher hade ett tidigt andligt intresse. Emilia Fogelklou som var hennes gudmor tog med henne till kväkarnas sammankomster, och hon var medlem i kväkarnas Vännernas samfund hela livet.
Ralph Bergholtz (1908-1988), var utbildad målare i Paris men arbetade även som bildhuggare, skulptör och med glasmåleri. Han arbetade fram en metod med högbränt glas som syftade till att släppa igenom maximalt med ljus utan att bli genomsiktligt.

Kyrkan är i stort oförändrad sedan uppförandet men vissa ändringar har gjorts.
Kyrktorget framför kyrkan var tidigare belagt med betongplattor och hade en damm och färre planteringar. Gatsten lades 1988.
Fönstren i förbindelsgången har minskats och höjts något från golvet och fått nya bågar, dess solbänkar har täckts med brun plåt istället för koppar.
Träbågen utanför glasmålningen i kyrkorummet har bytts till en aluminiumbåge. Stuprören har bytts från koppar till brun plåt.
Den dolda värmen i golvet under fönstren i samlingssalen har ersatts av synliga radiatorer framför fönstren. Handikapptoalett har byggts.
De golv i församlingslokalerna som tidigare hade träkubb har bytts till, laminatgolv, parkettgolv eller klinker.
År 2000 sattes rökdetektorer in i kyrkorummet.
Franciskusskulpturen som stod utvändigt vid entrén har stulits och är numer ersatt av en mindre Franciskus som står inne i vapenhuset.
Dopkapellet i kyrkorummet har fått furugolvlister mot teglet för att dölja nytillkomna sladdar.