Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster AVESTA ÅVESTRAND 9 - husnr 1, KRYLBO TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

KRYLBO TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är byggt av ljusputsat tegel i två våningar med högt valmat sadeltak som täcks av galvad plåt. Sockeln är av natursten och fönsterbågarna är engelskt röda. Entréfasaden präglas av två halvrunda trapptorn med torntak. Mellan tornen löper en slät fris med texten "Folkare härads ting" och under frisen ligger huvudentrén med sitt segmentbågiga överstycke. Hela entrépartiet är uppglasat och pardörren som leder in till förstugan omges av två röda sandstenskolonner. Sandstenen, som för övrigt härrör från Orsa, återkommer i den vapensköld som pryder frontonen på tingshusets tak. Frontonen har rundade konturer och ett mindre torn som kröns av en vindflöjel med bokstäverna FH och en vågskål. Under vapenskölden syns siffrorna 1903 av smide.

Fasaden mot älven markeras av en svagt utskjutande mittrisalit med tre höga småspröjsade fönster vilka indikerar tingssalens placering i byggnaden. Ytterligare entréer finns i denna fasad liksom i gavelfasaderna.

Tingssalen ligger mitt i huset och nås från tre håll. Allmänheten leddes tidigare in i salen via huvudentrén och den mindre förstugan mot gatan. Salen har dubbel takhöjd och en imponerande rymd. Den mäter hela är 9 x 13 meter. Möbleringen från tingstiden är ännu välbevarade liksom de två dekorativa eldstäder som placerats på var sin långsida. I eldstädernas kåpor finns smidesdekor i form av en vågskål som omslingras av växter. Väggarna är ljusputsade förutom nedre delen som täcks av bröstningspanel vilken laserats i valnötskulör (Zettervall, 1904). Det ljusputsade taket har tunnvalvsform och stuckatur av gips med bland annat vågskålsmotiv i takrosetten. Allmänhetens entré är en pardörr som har fått en monumental utformning med överljus, skulpterade korintiskt inspirerade pilastrar och ett tungt snidat överstycke. Devisen "Land skall med lag byggas" står skrivet i dörrens överstycke och snidat i trät är guds allseende öga inom strålglans. Det finns ytterligare fyra pardörrar som leder in till salen från de omkringliggande rummen.

Rätten satt tidigare på ett podium med de tre höga fönstren i ryggen. Podiet finns bevarat liksom det ovanliga domarbordet samt nämndens och parternas svängda bord. Allmänhetens bänkar med tygklädda sitsar och ryggstöd finns också kvar. Hela möblemanget har bytts vid något tillfälle på 1960- eller -70-talet. Av möblerna tycks endast den vackra takkronan och de väggfasta åhörarbänkarna längst ner i salen härröra från sekelskiftet. Golvet täcks av en brun heltäckningsmatta som sannolikt tillkom vid samma tidpunkt som den nya möbleringen.

På bottenvåningen fanns ursprungligen förutom tingssalen en entréhall, tjänste- och sovrum för domhavanden samt rum för domhavandens biträde, åklagaren, vittnen och nämndemän Telhammer, 1982, s 44ff.). På övre våningen fanns vaktmästarbostad om ett rum och kök samt några rum för överläggning och övernattning. Celler fanns i ett hus på gården. Något kansli har aldrig funnits i byggnaden.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fem exteriörbilder samt fem interiörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-11-19, Zettervall, Folke, "Folkare härads tingshus" I: Arkitektur och dekorativ konst, 1904, Telhammer, Ingrid, "Folke Zettervalls tingshus", I: Arkitekturmuseet: årsbok, 1982