Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG LORENSBERG 61:1 - husnr 1, VASA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VASA KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Vasakyrkan invigdes den 4 april år 1909 - på Palmsöndagen - med plats för omkring 1.500 besökare. Vasa församling hade bildats året innan genom att Domkyrkoförsamlingen delats upp i två församlingar. Den nybyggda Vasakyrkan beskrevs som en av Göteborgs vackraste offentliga byggnader och de välavvägda proportionerna liksom de enkla rena linjerna i ansågs mycket tilltalande. Arkitekt var Yngve Rasmussens.

Kyrkan började byggas år 1905, anslagsbudgeten på 450.000:- skulle täcka byggnadskostnaderna och entreprenaden var satt till ett fast pris men nästan omedelbart visade det sig att kostnaden skulle uppgå till betydligt mer än beräknat. När byggmästaren förstod att hans företag skulle gå i konkurs tog han sitt liv. Den slutgiltiga kostnaden blev 561.735 kronor.

Offentlig strid om Vasakyrkan
Endast några år efter det att kyrkan stod färdig var den i behov av omfattande reparationsarbeten. Detta vållade en hätsk offentlig debatt. Vid en byggnadsbesiktning år 1914 noterades en lång rad problem, de allvarligaste var stora fuktskador. Troliga orsaker ansågs vara att fönsterfogarna inte var täta, att stuprören letts genom själva murverket och/eller att den inre tegelväggen var för tunn i förhållande till tjockleken på granitfasaden. Ett annat problem var kondensfukt i takkonstruktionen. Bygget av Vasakyrkan slutade i rättegång.

Reparationer/fuktproblem
Kyrkan har ända från första åren haft problem med fuktvandring i byggnadskonstruktionen. Olika upprepade försök att åtgärda detta har gjorts under åren kontinuerligt.

Färgsättning/måleri
Under sommaren och hösten år 1918 arbetade konstnären Albert Eldh med en stor alseccomålning i Vasakyrkans korabsid. Målningen bekostades genom en donation av grosshandlare C.W. Lindegren och hans hustru.

Vid en renoveringen i kyrkan år 1926 fick Eldh i uppdrag att utöka den stora absidmålningen med dekorationer i hela triumfbågen. Bågen smyckades med dekorativa ornament samt med motiv av nattvarden och dopet. Fönstret i triumfbågen sattes igen och koret blev på så vis en helhet. År 1940 omfogades korabsiden I samarbete med konstnären Albert Eldh återskapades därefter de delar av den stora kormålningen som skadats i samband med restaureringen.

I samband med renoveringen 1926 togs dessutom alla gula schablonmålningar på väggar och i fönsternischer bort, istället målades kyrkorummet i en kalkfärg i gråvit färgton. Under renoveringen år 1951 kalkades väggar och tak åter i en ljus nyans.

Redan när kyrkan uppfördes var tanken att fälten ovanför huvudportalen skulle dekoreras av en konstnär. Inte förrän år 1957 fick konstnären Gunnar Erik Ströms i uppdrag att utsmycka fasaden med sin mosaik.

År 1994 konserverades Albert Eldhs kormålning i kyrkan. Konservatorsarbetet skedde under ledning av Thomas Petéus, Stiftelsen Västsvensk Konservatorsateljé i Göteborg. Under andra hälften av år 2000 genomfördes en interiör ytskiktsrenovering, arkitekt var Thomas Carlin, DEFYRA Arkitekter AB.
.
Ombyggnad av orgelläktarfasaden
År 1943 elektrifierades orgeln och i samband med detta byggdes orgelläktarfasaden om. Förändringen genomfördes bland annat av akustiska skäl. Genom att ersätta orgelhusets slutna sidopartier med ett gallerverk kom orgeln bättre till sin rätt. Dessutom förbättrades även utrymmet för kör och organist på läktaren. Ombyggnaden tog sin utgångspunkt i ritningar som upprättats av arkitekt Axel Forssén.

Under år 1951 renoverades kyrkan under ledning av arkitekt Axel Forssén. Vid detta tillfälle ersattes orgelläktarens mittfasad - som ursprungligen var rundad - med en rak mittbarriär. Läktarbarriären fick flera förgyllningsarbeten och på läktarfasaden placerades det också ett så kallat ryggpositiv som senare skulle förses med sju orgelpipor.

Utbyggnad av sakristian
Kyrkans sakristia var ursprungligen mycket liten och det blev nödvändigt att iordningställa ett utrymme för förvaring av kyrkans textilier. För att lösa problemen utformade arkitekt Axel Forssén ett förslag till en tillbyggnad av sakristian vid kyrkorummets nordöstra vägg. Förändringen utfördes i juli år 1945.

Mindre gudstjänster
I slutet av 1960-talet anlitades arkitekt Sven Brolid för att avskärma ett utrymmet under sidoläktaren för mindre gudstjänster samt för att anordna ett särskilt kapell i den västra absiden. Under år 1972 togs därför tio bänkar bort under sidoläktaren för att ge plats åt altare, knäfall, ambo och orgel. Vid samma tillfälle avlägsnades åtta bänkrader under orgelläktaren och i den västra absiden placerades ett mindre altare. År 2000 byggde man in ett barnrum och ett förådsutrymme under den södra läktaren.