Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG ÅSARNE-VÄSTERÅSEN S:4 - husnr 2, ÅSARNE GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅSARNE GAMLA KYRKA (akt.)
2004-04
Historik
Åsarne gamla kyrka uppfördes mellan åren 1875- 78 av byggmästare Jöns Berglund från Östersund. Föregångaren till dagens kyrka var ett enkelt träkapell byggt 1758- 64 av snickaren Anders Kielsson. En klockstapel uppfördes 1774- 79 av samme man. I kapellet fanns en predikstol övertagen från Bergs kyrka, vilken nu finns i Åsarne nya kyrka. Sedan mitten av 1800- talet fanns planer på en ny större kyrka i Åsarne men först 1875 satte själva bygget igång. Kyrkan uppfördes på den gamla kyrkplatsen på Västeråsen där kapellet tidigare stod. Kyrkan uppfördes efter ritningar av Fredrik R. Ekberg. Ritningarna var väldigt lika Johan Fredrik Åboms ritningar från 1857 för Hamra kyrka i Orsa Finnmark, som antagligen kan räknas som den egentlige upphovsmannen.

Under bygget prydde Jöns Bergström d.y. interiören med geometriskt målad dekor. Altartavlan som visar Kristus och kvinnan vid brunnen är utförd 1880- 84 av konstnären Johan Tirén och anskaffades 1885 då kyrkan invigdes. Orgelfasaden härstammar troligen från 1897 och samma år målades exteriören i en ljusgrå ton med knutar och fönstersnickerier i vitt. Mellan åren 1912- 13 genomfördes en restaurering där grunden förbättrades under yttertrappor och sockelmurarna putsades om med cementbruk. Fundamenten under kaminerna förbättrades och nya plåtrör installerades. Det befintliga spåntaket byttes mot ett plåttak av svartplåt och stuprör tillkom. Exteriören målades om. Interiört tillkom innanfönster och ett vindfång mellan vapenhus och kyrkorum byggdes, troligtvis lades ett nytt golv ovanpå det äldre i långhus samt i sakristia och vapenhus. Dagens släta golvsocklar bör ha tillkommit i samband med omläggningen av golvet och altarringens röda kläde kan också stamma från restaureringen. En viss ommålning av interiören skedde vid restaureringen men det framgår inte av de skriftliga källorna i hur stor utsträckning. Skrapprover vid restaureringen 1990 visade att vapenhuset hade haft en annan färgsättning än den befintliga varför det är rimligt att anta att utrymmet målades om 1912- 13. Vid samma tillfälle konstaterades att den existerande väggfärgen i kyrkorummet hade en mer rosa ton än den underliggande. Väggarnas två färgskikt kan tyda på en ommålning 1912- 13 men huruvida dekoren rörts framgår inte. Hål för ljusstakar borrades i bänkarna, ljusstakarna skulle ha ett utseende liknande de i Bergs kyrka.

1938 fick tornspiran ny kula och kors. 1951 förstärktes kyrkan med dragjärn. Under 1920- talets början hade församlingen planer på en stor ombyggnad av kyrkan där interiören bl. a. skulle kläs med träfiberplattor och målas i nya färger. Planerna sattes aldrig i verket och 1929 beslöts istället att kyrkan skulle rivas. Rivningen som tillstyrkts av Eric Festin verkställdes dock inte och på 1940- talet fick Lars Israel Wahlman uppdraget av Festin att utarbeta ett förslag till ny kyrka. Förslaget hade stora likheter med hans kyrka i Östersund och genomfördes heller aldrig.

Efter lång tid enades församlingen om att behålla sin kyrka samtidigt som en ny uppfördes med en mer central placering nere i samhället. Den nya kyrkan stod färdig 1966 och under en lång tid stod den äldre kyrkan övergiven. 1985 genomfördes en exteriör restaurering där takfallens nedre delar lagades med galvaniserad plåt och kaminrör uppe på vinden och ovan tak monterades ned. Exteriören målades om. Fem år senare kom turen till interiören som rengjordes och retuscherades. Midsommardagen 1990 återinvigdes kyrkan efter slutförd restaurering. 1996 renoverades plåttaket på kyrkan och bårhuset