Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS ORRBY 1:110 - husnr 1, SOLBERGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

SOLBERGSKYRKAN (akt.)
1995-03-10
Historik
Genom att avståndet mellan Grums samhälle och den gamla sockenkyrkan var långt väcktes frågan om en mer centralt placerad kyrkolokal, som framförallt skulle kunna fungera i fler sammanhang än enbart som gudstjänstlokal. Stiftelsen Grums Församlingshem bildades 1948 för att lösa frågan om ett församlingshem i tätorten. Som en temporär lösning inreddes ett kapell i en stuga, kallad Lavinias stuga, vid Sveagatan. Med inspiration från småkyrkorörelsen togs 1956 kontakt med Småkyrkorörelsens centralråd i Göteborg för ritningsförslag till en småkyrka. 1957 kunde församlingen påbörja samarbetet med arkitekten Johannes Olivegren, då redan känd genom att han ritat två småkyrkor i Björkekärr, Göteborg och Kärlekens kyrka i Halmstad. Under sin verksamma tid kom han att rita inte mindre än 17 kyrkobyggnader i Sverige, varav två är belägna i Värmland. Utöver småkyrkan i Grums uppfördes Åmotfors kyrka 1961. Solbergskyrkan i Grums har stora likheter med Ansgarskyrkan i Eskilstuna som uppfördes 1962.
I juni 1959 sattes kyrkobyggandet igång enligt Johannes Olivegrens ritningar. Solbergskyrkan kom att uppföras i den södra, expanderande delen av Grums samhälle. Den 4 september 1960 stod kyrkobyggnaden klar att invigas. Arkitekten själv beskrev kyrkan som en fyrbåk, en ledstjärna i sin by, där den stod och pekade mot himlen. Han såg den vidare som ett kyrkligt arbetsrum där ljuset var den viktigaste byggstenen och det som gjorde skillnaden mellan kyrkorum och profant rum.
1966 kompletterades miljön kring kyrkan med en klockstapel och 1976 byggdes församlingshemmet, som kom att kallas Solbergsgården, i direkt anslutning till Solbergskyrkan. Ursprungligen hade enbart kyrkobyggnadens bottenvåning fungerat som församlingshem men nu utvidgades församlingshemsdelen med en byggnad i tre plan. Tillbyggnaden planerades redan från början då kyrkan uppfördes men av främst ekonomiska skäl sköts den på framtiden. Olivegrens arkitektkontor i Göteborg upprättade ritningarna även för denna byggnad. De signerades av arkitekten Bernt Annerström 1972. Den nya församlingsdelen ökade användbarheten av den äldre delen och grumsborna hade nu fått en praktisk småkyrka med församlingshem mitt i Grums centrum.
Kyrkobyggnaden har inte genomgått några omvälvande förändringar sedan uppförandet. Värt att nämnas är ändå att det sidoskepp som från början var tänkt att användas för orgel och kör aldrig kom att möbleras på detta sätt. Istället placerades orgeln vid vikväggen som kan avgränsa församlingssalen. 1988 nedmonterades den ursprungliga predikstolen uppmurad i tegel likt altaret efter Johannes Olivegrens godkännande. Predikstolen ersattes med anspråkslös ambo i trä. I samband med att fjärrvärme installerades i anläggningen på 1990-talet plockades den höga skorstenen intill vapenhuset ner.