Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FRÖJEL KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FRÖJELS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fröjel kyrka (akt.), FRÖJELS KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Den befintliga kyrkan är i sin helhet medeltida. På 1100-talet uppfördes en romansk kyrka bestående av ett absidkor och ett långhus. Tornet tillfogades i väster i början av 1200-talet. Några decennier senare uppfördes en kyrkogårdsmur samt den västra stigluckan.

Det på 1100-talet uppförda absidkoret ersattes av ett gotiskt kor omkring 1300. Invändigt smyckades koret med målningar som påminner om Lafrans Botvidarsons stil. Möjligen har den nuvarande stenkyrkan föregåtts av en träkyrka – 1998 fann man väster om den nuvarande kyrkan och norr om den nedlagda skolan ett antal kristna gravar som tyder på detta.

Tornet är uppfört i en sluttning vilket medfört svårigheter med stabiliteten – en strävpelare stöttar upp den västra sidan och den södra muren syns ha spruckit och förnyades delvis 1835. Även ljudgluggarna anses vara nymurade, om än med gammalt material. I mitten på 1800-talet togs de båda fönstren i södra långhusväggen upp. En stor reparation utfördes 1868 av tornbyggaren Nils Ardman i Ardre, då bl.a. takstolarna byttes.

1935-38 genomfördes en omfattande restaurering efter förslag av arkitekt Erik Fant då muralmålningarna togs fram och konserverades och trätaket över långhuset ersattes av ett tunnvalv av trä. 1800-talets färgsättning på inredningen avlägsnades till förmån för de äldre färgskikten. Läktaren togs bort och ett orgelpodium byggdes. Skurgolven i kyrkorummet ersattes med gravhällar. Ett pannrum byggdes i källarplan i hörnet mellan långhus och sakristia, och en uppvärmningsanläggning med lågtrycksånga installerades.

De senaste restaureringarna
1973 genomfördes en restaurering efter ingenjör Ingmar Holmströms anvisningar. De flesta arbetena var utvändiga: tak och tornhuven förnyades, fasaderna vitkalkades (vilket väckte starka känslor då beslutet inte var förankrat i församlingen). Ny värmeanläggning (varmluft). Vindarna isolerades och brandskyddet förbättrades. Konservator Erik Olsson rengjorde kyrkan invändigt. Ljuskronorna renoverades och nya lampetter anskaffades.

En invändig restaurering genomfördes 2003 då bl.a. el- och värmesystemen (direkt-el) förnyades och kompletterades. Som en följd av dessa arbeten utfördes också åtgärder på snickerier, golv och bjälklag samt de putsade väggarna. Lösa och fasta inventarier konserverades (2006). Sakristians golv och bjälklag byttes helt då det var rötskadat och golvnivån höjdes något. Orgelavsatsen togs bort och nytt golv lades i tornrummet. Skärmväggen som dolt den moderna orgeln avlägsnades för att synliggöra den gamla brädväggen i tornrummet.