Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY ANNERSTAD 3:4 - husnr 3, ANNERSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Annerstads kyrka (akt.), ANNERSTADS KYRKA (akt.)
Historik
Annerstads socken finns omnämnd i ett pergamentsbrev från 1371 men redan 200 år tidigare omnämns byn Skeen i Annerstads socken i samband med att munkarna i Nydala köper ålfisket av dåvarande konungen Knut, varför Annerstads kyrkliga socken tros härröra från denna tidsperiod. Kyrkan i Annerstad är den andra i ordningen och föregicks av en medeltida stenkyrka troligen uppförd på 1100-talet med långhus, kor och absid samt en fristående klockstapel. Under det nordiska sjuårskriget, 1563-70, brändes kyrkan av danskarna men återuppbyggdes igen bl.a. med ekonomiskt bidrag från Johan III. År 1824 revs den medeltida kyrkan och ersattes med Annerstads nuvarande kyrka. Kyrkan ligger på en höjd strax öster om den gamla kyrkogården omgiven av odlingslandskap och med skola och prästgård i nära anslutning. Kyrkan uppfördes under åren 1823-24 utifrån ritningar upprättade av Johan A. Wilelius, 1823. År 1862 invigdes kyrkan av biskop Esaias Tegnér.
Exteriört har Annerstads kyrka genomgått väldigt få förändringar. År 1924 täcktes taket på tornet och tornspiran med koppar och året därpå lät man klä långhusets tak med galvaniserad plåt. Vid 1955 års renovering anordnas en separat ingång till sakristian. År 1987 utförde Bröderna Bergström i Lidhult en exteriör renovering där kyrkans fasader sandblästrades och putsen lagades för att sedan avfärgas med kalkcementfärg av märket Serponit.

År 1990 grävde man ned en tank för avlopp i anslutning till kyrkans södra sida. Som ett led i att handikappanpassa kyrkogården släntades trappan mot kyrkogårdens norra sida av i likhet med vad som skett tidigare på den södra sidan. Dessutom placerade man ut en fasadbelysning vilken skulle belysa kyrkan från fyra sidor. År 1994 anlades en ny tillfart till kyrkan öster om de två befintliga.