Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ARDRE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ARDRE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ardre kyrka (akt.), ARDRE KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Den första kända stenkyrkan på platsen uppfördes i slutet av 1100-talet och bestod då av kor och långhus med så små mått att den kan ha varit en gårds¬kyrka. Omkring 1200 uppfördes tornet. Möjligen föregicks stenkyrkan av en träkyrka från omkring 1100.
I mitten av 1200-talet ansågs kyrkan för liten, kor och långhus ersattes med återanvändande av delar av den gamla kyrkan såsom korportal, ett fönster samt korets hörnkedjor. I slutet av samma århundrade gjordes en del förändringar då långhusets södra portal flyttades till norra sidan och den södra fasaden försågs med en ny portal av anonymmästaren ”Elasticus”, tornbågen vidgades och kyrkorummets valv slogs.
Kyrkans glasmålningar är från 1300-talet. Medeltida muralmålningar har funnits och anses av Söderberg delvis vara från 1300-talet. De latinska inskriptionerna härstammar från den danska tiden, möjligen kan de sammanställas med uppgiften om att en Peder Halsegaard 1525 påkostat dekorationen. Målningarna, som knackades ned i samband med en omgestaltning av kyrkorummet 1900-1902, dokumenterades hjälpligt – det är utifrån dessa andrahandsuppgifter som dateringarna är gjorda.
I slutet av 1700-talet togs en fönsteröppning upp i korets södra mur. Sakristian tillkom 1801 på bekostnad av ett sakramentsskåp, i samband med detta gjordes också en invändig renovering. I mitten av samma århundrade förstorades ett fönster i långhusets södra mur.
Kyrkan restaurerades 1900-02 under ledning av arkitekten Axel Herman Hägg, interiören omgestaltades helt och exteriören delvis. Kyrkan förvandlades till en engelsk landsortskyrka i medeltidsromantik, med inredning i 1800-talsgotik, väggar och valv fylldes med målningar som ytligt ansluter till 1400-talets målningstradition.
De senaste restaureringarna
En yttre restaurering genomfördes 1973-75 då bl.a. taken lades om – spånen ersattes av falar och fasaderna putsades som en följd av de fuktproblem man haft med murverket.
Kyrkan genomgick 1981 en inre restaurering då väggar och valv rengjordes, retablet iordningställdes, orgeln renoverades samt flyttades till långhuset och en ny värmeanläggning installerades.
Inventarier
Till de mest värdefulla inventarierna hör triumfkrucifixet och de bevarade delarna av sakramentsskåpet (1200-talet), retablet och glasmålningarna (1300-talet), samt Madonnaskulpturen (från omkr. 1500). Även den homogena inredningen från 1900-1902 med bl.a. mural- och glasmålningar, bänkinredning, den omvandlade predikstolen från 1600-talet och orgeln hör till de värdefulla inventarierna.