Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ÖJA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ÖJA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Öja kyrka (akt.), ÖJA KYRKA (akt.)
2010-01
Historik
Öja kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medeltiden. Den nuvarande kyrkobyggnaden har föregåtts av en absidkyrka från 1100-talet av vilken man vid utgrävningar återfunnit grundmurarna. Från detta århundrade är även en dopfunt av anonymmästaren ”Byzantios” bevarad.

Under 1200-talets första hälft började 1100-talskyrkan förnyas genom att det nuvarande koret med sin invändiga absid med två flankerande absidrum byggdes, och i slutet av samma århundrade tillfogades långhuset. Tornet tillkom på 1300-talet som ett verk av den anonyme stenmästaren Egypticus och hans verkstad. Sakristian är den enda byggnadsdel som inte härstammar från medeltiden, den uppfördes på 1850-talet.

Av utvändiga förändringar sedan byggnadstiden kan nämnas att man på 1600-talet uppförde stödmurar mot långhusets södra och norra sidor, samt att yttertaken delvis belades med tegel under 1600- och 1700-talen. 1830 anges t.ex. att långhusets södra takfall var belagt med tegel och den norra med bräder. Vid slutet av 1800-talet lades falsad slätplåt på hela långhustaket.

1938-39 genomfördes en omfattande yttre och inre restaurering efter förslag av arkitekt Erik Fant, Stockholm. I kyrkorummet togs de medeltida muralmålningarna fram. Nytt golv lades i koret som också sänktes ett steg. Ny bänkinredning och ny altarrundel tillkom. Epitafierna, altaruppsatsen och predikstolen restaurerades, och det praktfulla triumfkrucifixet återupphängdes i triumfbågen.

1946 gjordes en omfattande reparation av tornhuven nybyggdes efter förslag av länsarkitekt Olle Karth, Visby. I princip nybyggdes huven då endast delar av bottenstyckena bibehölls.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen genomfördes 1984-85 efter förslag av arkitekt Börje Blomé, Stockholm. Yttertaken lades om varvid långhusets plåttak ersattes med falar. Långhusets stödmurar revs och murverket förstärktes istället med ankarjärn. Fasaderna rengjordes, en del av fasadstenen byttes ut och tornportalens omfattning konserverades. Sakristian byggdes om, elsystemet kompletterades, och en ny värmepanna installerades.

Den senaste invändiga restaureringen gjordes 1988-89 efter förslag av arkitekt Ulf Dahlberg, Stockholm. Arbetena omfattade rengöring av väggar och valv i kyrkorummet och konservering av inredning och muralmålningar. I långhusets nordöstra hörn utförde konservatorn Marianne Korsman-Ullman-Ullman en ny kalkmålning, en madonnabild. Korgolvet lades om och en ny värmeanläggning installerades.