Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

GOTLAND VISBY SPECKSRUM 2 - husnr 1, BRINKSKA GÅRDEN Ny sökning Tillbaka till sökning


Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
BRINKSKA GÅRDEN (akt.)

1200 - 1499

Gotland
Gotland
Gotland
Visby
Visby domkyrkoförsamling
Visby stift
Specksrum 3

Bostadsbebyggelse - Bostadshus - Flerbostadshus

Historik

Inventeringsår Ej registrerat

SPECKSRUM 2 - Medeltida rester finns eventuellt bevarade i den västra delen av det nuvarande bostadshuset utmed Specksrum i form av murverk och några kvaderhuggna stenar. Fastigheten bebyggdes åter under 1700-talet och motsvarades då av två tomter som under 1700-talets slut hade samma ägare. Det nuvarande bostadshuset, i söder på fastigheten utmed Specksrums gatulinje, var under uppbyggnad vid 1785 års husklassifikation. Det är ett flerfamiljshus i en våning, uppfört som ett traditionellt stenhus med brant tegeltäckt sadeltak under 1780-talet. Medeltida murar samt återanvänd medeltida byggnadssten har påvisats i byggnadens källarpla...

Läs mer i eget fönster

År 1200 - 1499 Nybyggnad
Medeltida rester finns eventuellt bevarade i den västra delen av det nuvarande bostadshuset utmed Specksrum i form av murverk och några kvaderhuggna stenar. Medeltida murar samt återanvänd medeltida byggnadssten har påvisats i byggnadens källarplan.
År 1780 - 1789 Ändring - påbyggnad
Det nuvarande bostadshuset, i söder på fastigheten utmed Specksrums gatulinje, var under uppbyggnad vid 1785 års husklassifikation. Det är ett flerfamiljshus i en våning, uppfört som ett traditionellt stenhus med brant tegeltäckt sadeltak under 1780-talet.