Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA ESSUNGA 22:1 - husnr 1, ESSUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ESSUNGA KYRKA (akt.)
2004-06-17
Exteriörbeskrivning
ESSUNGA KYRKA - Den nyromanska kyrkan från 1903 är ritad av F A Wahlström från Skövde och har långhus med smalare femsidigt kor i öster. I väster är ett torn som rider på långhusgaveln. I den norra vinkeln mellan kor och långhus är en fyrsidig sakristia.
FASAD - Kyrkan vilar på en hög sockel av pikhuggen skråkantad granit. Med jämna mellanrum är kattgluggar. Fasaderna är spritputsade och bär en gräddvit kalkfärg. Hörn- och, portomfattningar, smygar, friser samt gesimser är slätputsade och vitkalkade. Mot alla takfötter är rundbågsfriser. Tornet får en betonad horisontalitet genom två karnisformade gesimser, en i höjd med andra våningen och en direkt under ljudgluggarna. Båda är avtäckta med kopparplåt. Klockvåningen markeras även av delvis spritputsade lisener. I varje sida av våningen är ett par kopplade rundbågade ljudgluggar. Emellan dem är vitkalkade halvkolonnetter med tärningskapitäl. I gluggarna sitter raka ursprungliga luckor med brun fjällpanel. Kring alla fönsterkrön är par av rundbågade lister, likaså slätputsade och vitkalkade. Västporten har en utkragande omfattning med vimperg, medan mittportarna har riktiga vindfång. De har dock alla en närmast identisk utformning med rundbågsfriser. De spetsiga taken täcks av kopparplåt och kröns av kopparkors. Korets östfönster är igenmurat och slätputsat samt vitkalkat.
FÖNSTER - Alla fönster är rundbågade om inget annat anges. De har ursprungliga och enkla lufter med bågar och spröjs av brunmålat järn. Rutorna är överlag blåsta. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten. Långhusets och korets fönster har smygar med två språng. I dessa sitter lufter med en spröjsning som bildar fyra cirklar med utskjutande korsarmar. I korfönstren är glasen frostade och har små genombrytningar i form av stjärnor. I västgaveln är två läktarfönster med en rundbågad spröjsning som bildar fem rutor i mitten och ett antal smårutor längs sidorna. Sakristians två fönster har tre rutor var. I tornets bottenvåning är två fönster med 15 rutor i rätvinklig spröjsning. Över vimpergen är ett rundfönster med 17 rutor i en radiellt utstrålande spröjsning. I den övre mellanvåningen är tre fönster med sex rutor. I korets sockel är två liggande fönster med enkla lufter och tre rutor.
PORT - De tre huvudportarna är ursprungliga raka pardörrar med stående brun pärlspont och växtformade gångjärnsband. Handtagen i nyrokoko är sannolikt samtida. Portarna sitter i rundbågade smygar med fyra språng. I västportens tympanon är en kalkstenshäll med byggnadsår och Oscar II:s monogram i förgyllning. De övrigas tympanon utgörs av keramiska reliefer med i söder Kristus och barnen och i norr med temat "Kommen till mig". Väst- och sydporten har ursprungliga granittrappor, medan den norra har en sentida med rullstolsramp åt väster i samma material. Dess järnräcken anspelar på fönstrens nyromanska spröjsning. Sakristiporten har samma utförande som de ovannämnda fast är enkel. Den sitter i en rundbågad smyg i vars tympanon är en rund blindering. Framför porten är en hög granittrappa med järnräcken. Nedanför korets igenmurade östfönster är en ursprunglig rak pardörr till källaren. Denna har stående brun pärlspont och samtida kopparhandtag.
TAK - Långhuset har ett sadeltak och det något lägre koret ett valmat sadeltak. Sakristian täcks av ett pyramidtak. Alla har taktäckning av ursprungliga sexsidiga skifferplattor. På spetsen av korets tak är smidesblad och en förgylld kula. På sakristians tak är en kopparkula. Torntaket har formen av en spetsig åttasidig spira, i vars topp är ett sirligt smitt hjulkors på förgylld kula. Torntaket täcks av kopparplåt med förskjutna hakfalsar. Takfötterna har karnisform och är slätputsade samt vitkalkade. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt. Långhusets stuprör har en påfallande markant placering på långsidorna.