Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD PRÄSTBORDET 4:1 - husnr 1, LYRESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LYRESTADS KYRKA (akt.)
2005-03-23
Exteriörbeskrivning
LYRESTADS KYRKA - Kyrkan består av ett stort, rektangulärt långhus, lika högt, tresidigt kor i öster, ett vapenhus mitt på sydfasaden, sakristia norr om koret och i väster ett smalare torn med sluten, fyrsidig trälanternin. Korets två spriförsedda strävpelare ger exteriören mycket av sin karaktär.
FASAD - Fasaden är spritputsad med slätputsade omfattningar och hörnlisener samt vitmålad. Putsen har dålig vidhäftning, speciellt på tornets nordsida, där större partier helt fallit av. Fasaden indelas genom kraftiga strävpelare, troligen 1700-tal, tre i söder, två i norr (väster om sakristian). De utåt lutande ovansidorna täcks av pulpettak - se nedan. Korets två strävpelare i öster har plana ovansidor och kröns av spiror - se nedan. Strävpelarna är spritputsade med slätputsade hörn. Kyrkan har en cementsockel, ca en dm bredare än övrig fasad, putsad och gråmålad. Sakristians gavelröste mot norr är klätt med vit locklistpanel, men i övrigt är sakristian spritputsad.
Tornfasaden avslutas upptill av en ljust grå taklist av trä, försedd med dekorativa konsoler.
Den fyrsidiga lanterninen är klädd med vit locklistpanel. På varje sida är en svart, rund urtavla med förgyllda romerska siffror och visare.
På vapenhusets sydfasad, över porten är en oputsad rektangulär kalksten med i ristad inskription, ifylld med guldfärg: ÅR 1902 ombyggdes detha vapenhus och kyrkan renoverades utvändigt". Utmed långhusets västfasad, söder om tornet, är en liljesten och utmed långhusets nordfasad står ett tjugotal stenar från 1800-talet och från tidigt 1900-tal.
PORT - Huvudingången i väster är en kraftig, svart pardörr med romboid panel. Denna är placerad i en spetsbågig, putsad nisch med slätputsad omfattning. Dörren är troligen ursprunglig. I kyrkans södra vapenhus finns en sydportal i form av rektangulär, svartmålad pardörr med rombmönster, troligen från 1902. Dörren och ett ljusinsläpp är placerade i en spetsbågig nisch med slätputsad omfattning. Sakristian har mot öster en port i form av en rektangulär dörr med svart panel, troligen från 1957. Dörren är placerad i en rektangulär nisch med släta omfattningar.
FÖNSTER - På långhusets nordsida respektive sydsida finns två fönster och i korets sydöstra respektive nordöstra fasad ett likadant fönster. De vitmålade, spetsbågiga ytterbågarna har korspost. De nedre lufterna indelas i sin tur genom träspröjs i åtta rutor och de övre i fem rutor. Fönstren är placerade i spetsbågiga nischer med slätputsade omfattningar och fönsterbleck av järnplåt. Sakristian har mot väster ett litet, gråmålat kvadratiskt fönster med mittpost, järnspröjs och troligen handblåsta rutor. Fönstret är placerat i en nisch med slätputsad omfattning. Ett ljusinsläpp över sydportalen är spetsbågigt med tvärpost. Varje luft indelas genom träspröjs i fyra rutor. I sakristians östfasad är ett källarfönster. I tornets bottenvåning finns, i sydfasaden, ett vitmålat, spetsbågigt fönster med korspost. I väster, på tredje tornvåningen är ett rundbågigt fönster och i andra tornvåningen, i såväl väster som söder, är ett smalt, vertikalt fönster/ glugg. Under var och en av lanterninens urtavlor är ett mycket litet, vitmålat, kvadratiskt fönster, indelat i fyra rutor.
Tornet har i varje väderstreck två högt och parvis placerade, rundbågiga gluggar med vita, spröjsade fönsterbågar.
TAK -Kyrkobyggnaden har ett brant, något svängt sadeltak, valmat över koret, täckt med träspån. Östra gavelspetsen kröns av en spira, troligen järnsmide. Långhusets strävpelare har spåntäckta pulpettak och korets två strävpelare spåntäckta smala och höga torntak/spiror. Dessa kröns av järnspiror med förgyllda toppklot och flöjlar. Över det södra vapenhuset är ett spåntäckt sadeltak, vars södra spets kröns av en träspira(?). Sakristian har även denna spåntäckt sadeltak. I östra gavelspetsen är en skorsten av murtegel. Tornet täcks av en flack, fyrsidig huv med kopparplåt. Lanterninen har en karnisformad, kopparplåtstäckt huv, krönt av ett smalt kors, troligen koppar.