Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND LAU KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, LAU KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lau kyrka (akt.), LAU KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av långhus med takryttare, kor och sakristia.

Ytterväggar och fasader
Väggarna är uppmurade av kalksten med undantag av långhusets västra gavelröste som utgörs av rött lertegel. Långhusets och sakristians murar är tuktade och putsade med grå, cementhaltig ädelputs. Hörnkedjor och fönsteromfattningar är utvändigt av huggen kalksten. På västra fasaden finns en förtagning i murverket som förberedelse till ett tornbygge. Korets murar är släthuggna, fogarna är strukna med ett starkt cementhaltigt bruk. Koret och långhuset har skråkantade socklar krönta med en rundstav. Sakristians sockel har attisk profil.

Takryttare och yttertak
På takets västra del finns en takryttare byggd av trä. I toppen sitter en vindflöjel i form av en tupp till vilken det är ca 35 m. Takryttaren är åttkantig, klädd med kopparplåt och försedd med åtta ljudgluggar, vilka täcks av fågelnät på träramar.

Klockan hänger i takryttaren. Klockdäcket är kopparplåtsklätt med en trätrall ovanpå. Uppgångshålet täcks av en lucka av kopparplåt.

Korets tak är uppfört som ett säteritak och ger illusionen av en basilika, långhuset har ett sadeltak. Kor- och långhustaken täcks med kopparplåt i skivtäckning på tät bördning av papp och panel (på koret utgörs panelen av gamla falar). Båda byggnadskropparna har hängrännor och stuprör av kopparplåt under samtliga takfall. Takstolarna består av bilade och sågade virken, ombyggda och påbyggda. På vindens västra del finns ett gjutet betongfundament som med som bär upp takryttaren.

Sakristians sadeltak täcks av tryckimpregnerade falar på ett pappklätt undertak av trä. Västra takfallet har en inspektionslucka. Murad skorsten på norra delen. Båda takfallen har hängrännor av trä, fodrade med kopparplåt. Allt utvändigt synligt virke är tjärat.

Fönster
Långhusets fönster (4 st.) är rundbågiga och korets (4 st.) är spetsbågiga. Omfattningar och solbänkar av kalksten, korets östfönster har dessutom masverk, även det av kalksten. Sakristians båda fönster är rundbågiga. De blyinfattade glasen är insatta direkt i kalkstensomfattningarna. Droppbleck av blyplåt.

Koret har i södra fasaden en rund och en fyrpassformig öppning – båda med glasmosaiker, delvis tillverkade av medeltida glasmålningar som påträffats vid undersökningar i kyrkan. I den norra fasaden finns en rund ljusöppning till murtrappan, i korets och sakristians gavelrösten finns ytterligare ljusöppningar.

Portaler
Kyrkans portaler (5 st.) är huggna av grå och rödaktig kalksten (långhuset) samt gulaktig kalksten (koret).

Långhusets tre portaler är rundbågiga, den sydvästra (”Likporten”) är tvåsprångig. Kapitäl med växtornament. Kolonnetterna motsvaras i arkivolten av rundstav. Såväl innanför som utanför finns ramper av kalksten. Den sydöstra portalen – kyrkans minsta men samtidigt huvudingång – är enkelsprångig. Yttre omfattningen är rundbågig medan den inre är treflikig, på slutstenen står årtalet 1805 med rödkrita. Den norra långhusportalen (”Klockarporten”) är ensprångig med kolonnetter i sprången, fågelkapitäl samt figurkapitäl.

Korets två portaler är spetsbågiga. Den södra portalen (”Konfirmandportalen”) är fyrsprångig, i sprången finns kolonnetter vilka i arkivolten motsvaras av rundstavar. Kapitälband och basband är växtornerade. Tympanonfältet är delvis täckt av en mantel med växtornamentik, båda med droppsten. Vimpergen är odekorerad. Den norra korportalen (”Brudporten”) är tvåsprångig, i sprången syns spår av kolonnetterna som nu är borta. Kapitälbanden har växtornamentik, på den östra finns en krönfigur i form av ett huvud. Tympanonfältet är delvis täckt av en mantel. Odekorerad vimperg med krönande djurhuvud.
Samtliga portblad består utvändigt av stående tjärade bräder, invändigt är de klädda med målad panel. Långhusets sydvästra och norra portblad har medeltida gångjärnsbeslag.