Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:TA MARIA 23 - husnr 1, VISBY DOMKYRKA (SANKTA MARIA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Visby Domkyrka (Sankta Maria kyrka) (akt.), VISBY DOMKYRKA (SANKTA MARIA KYRKA) (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av ett kor i öster, vilket flankeras av två torn, och på korets norra sida, i en tillbyggnad, ryms bl.a. en sakristia. Långhuset är treskeppigt och dess exteriör har formen av en basilika där den s.k. klerestorievåningen tillika utgör vindsvåning. I väster ett fyrkantigt torn med galleri åt norr. Mot västtornet och den intilliggande delen av långhuset en välvd tillbyggnad i söder, Stora kapellet. Öster om detta kapell ett mindre d:o, Swertingska kapellet.

Rummen i kyrkan utgörs i väster av tornrummet (vapenhuset), långhuset (stora kyrkan) vars östra travé också kallas nedre koret, samt koret i öster. Koret flankeras av två torn som vardera har ett rum i bottenvåningen, det södra kallas bönekammaren och den norra silverkammaren. I östtornens övre våningar finns förrådsutrymmen, de två övre våningarna i det södra tornet rymmer klockspelet. De två kapellen i söder, varav det större, Stora kapellet (tidigare under 1900-talet kallades Swertingska kapellet), är inrett som ett separat kyrkorum, skilt från stora kyrkan av bl.a. en glasvägg. Det mindre kapellet, Swertingska kapellet, gick tidigare under namnet Köpmankoret. Mellan stora kyrkan och Stora kapellet är ett mindre förrådsutrymme anordnat (under glasväggen), vilket brukar benämnas lilla sakristian.

I sakristibyggnadens foajé finns ett kapprum samt tre toaletter. I de inre rummen finns själva sakristian, ett samlingsrum, textilkammare, vaktmästeri med el-central samt personaltoalett. En trappa upp finns körsal, kök, arbetsrum för körledaren samt ytterligare en toalett.

Ytterväggar och murverk
Kyrkans ytterväggar är uppmurade av kalksten, stenen är till största del finhuggen. Rödaktig kalksten förekommer i bl.a. Swertingska kapellets hörnkedja, i Brudportalen och i klerestorievåningen. Väggarnas tjocklek varierar mellan 130-140 cm, västtornets murverk är ca 3,3 m tjock.
Hela kyrkan omges av profilerade socklar av fyra olika typer, där den kring Stora kapellet är rikast utformad. Takgesims likaså runt hela kyrkan. Långhuset, västtornet och koret är dekorerade med rundbågsfriser som sammanbinds med lisener. Frisernas bredd och placering varierar. En trepassformig fris löper längs med klerestoriemurarna och östtornens takfot.

På Stora kapellets strävpelare finns stendekorationer i form av fialer och vattenutkastare samt figurprydda ädikulor. Stora kapellet kröns i söder av en frontespis (lukarn) med bl.a. en Kristusbild. Ytterligare en Kristusfigur finns på korets östra gavelröste (engelsk sandsten). Garneringar av tak, inklädnad av takkupor samt avvattningsanordningar är genomgående utförda av kopparplåt.

Tornhuv och yttertak
Kyrkan har tre tornhuvar: två i öster och en i väster, samtliga i barockstil, de östra smäckrare och mer detaljrikt dekorerade. Dessutom en mindre, plåtklädd takryttare på taket över Stora kapellet.

Östtornen är åttasidiga med två tak samt en lökkupol – klädda med förtent och målad kopparplåt. Plåtklädda urnor på gavlarna. Vitmålad spirstock som kröns av kula och flöjel – båda förgyllda. De vertikala väggarna är klädda med panel. Konstruktionen invändigt är ej besiktigad. Höjden till flöjlarna är ca 54,5 m. I det sydöstra tornets sjätte och sjunde våningar är ett klockspel installerat, det undre däcket är ett klockspelsrum utan ljusinsläpp medan det övre däcket upptas av de 42 klockorna i klockspelet. Däcket därunder är svåråtkomligt för inspektion, bly(?)klätt. Plåtlucka över uppgångshålet.

Den västra huven är nedtill fyrsidig, de fyra sidorna övergår till åtta sidor. Huven är tre våningar hög med ljusgluggar i två våningar samtliga, försedda med glasfönster. Konstruktionen av bilat virke vilar på murverket och en invändig träkonstruktion ned till tornvalvets nivå. Huven är panelklädd och tjärstruken. Utvändigt är den försedd med tak i tre nivåer, vilka är klädda med svartmålad, förtent kopparplåt. Den meller-sta taknivåns hörn kröns med förgyllda klot, det översta taket spira med klot, tupp och stjärna, även de förgyllda. De vertikala väggarna är klädda med stående, tjärad panel. Mellanvåningen har en altan, räcke med balusterdockor. Golvet är klätt med kopparplåt på vilket en landgång av trä är utlagd. Till flöjeln är det ca 58 m.
Tre kyrkklockor hänger i västtornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av breda bräder, direkt under klockorna finns ett halvdäck, även det av trä.

Taken över kyrkan i övrigt samt över sakristibyggnaden är belagda med enkupigt lertegel på tät bördning av råspånt och asfaltpapp. Teglen är spikade, och taken är tätade mot omgivande murverk med plåt. Takfallen över klerestorievåningen samt de båda sidoskeppstaken är försedda med rörliga järnstegar för reparation av taken. De löper på gejdrar (takskenor) utefter respektive takfalls hela längd. Fotrännor kopplade till stuprör finns på samtliga takfall, vattenutkastare av sten (medeltida) finns på Stora kapellet. De är invändigt säkrade med stålbalkar.

Sadeltakstolarna över klerestorievåningen och koret består av bilade virken, lagningar är utförda av sågat virke. Svensk takstol med kryss vilande på bindbjälkarna, en till två omgångar hanbjälkar. Högbenen är till stor del påsalade och utbytta, knut-punkterna dymlade. Pulpettaken över de båda sidoskeppen består av bilade virken, lagningar är utförda med sågat virke. Knutpunkterna är dymlade. Det södra taket täcker även Swertingska kapellet.
Stora kapellets takkonstruktionen är utförd med sågade och bilade virken. Byggnaden täcks av tre sadeltak: två valmade tak korsas i N-S riktning av ett tredje, ej valmat, med den nämnda frontespisen i söder. Inskärningarna mellan taken täcks av lägre sluttande takfall mot öster resp. väster. Där två av sadeltaken korsas är en spetsig, plåtklädd takryttare uppbyggd. I det södra valmtaket två på samma vis klädda takkupor åt söder, samt åt öster resp. väster vardera ett fönster med fialförsedda gavlar av huggen kalksten. Blyspröjsade glas i träbågar. En liten malmklocka hänger i takryttaren.
Västtornets galleri täcks av ett pulpettak med högben av bilade virken. Konstruktionen täcks underifrån av fågelskyddsnät.

Det valmade sadeltaket över sakristibyggnaden täcks av enkupigt tegel på råspånt och asfaltpapp, foajéns yttertak är horisontellt och asfalttäckt med plåtbeslag mot omgivande väggar. Ovanför ytterdörren finns ett skärmtak av trä på konsoler, ovansidan är klädd med plåt. Vardera en takkupa på södra, västra och östra takfallet samt två på norra takfallet. På det södra takfallet finns även en dörr (utrymningsväg) mot taket över foajén. Takkuporna är av två typer, varav den större typen är placerad i väst och öst. Samtliga är tegeltäckta med och plåtklädda.. Hängrännor på samtliga takfall kopplade till stuprör. Takkonstruktionen är inte åtkomlig för inspektion.

Fönster
Koret har fem fönsteröppningar, samtliga rundbågiga, tre kopplade i öster och vardera en i söder resp. norr. Det sydöstra tornet (bönekammaren) har ett smalt fönster i den södra fasaden och det nordöstra tornet (silverkammaren) har ett motsvarande i den norra fasaden.

Långhuset har åt söder två fönsteröppningar, en rundbågig – ovanför Brudportalen – och en spetsbågig, samt åt norr fyra spetsbågiga och ett rundbågigt (längst i väster) fönster. Swertingska kapellet har ett spetsbågigt fönster, medan Stora kapellet är försett med fem stora spetsbågiga fönster i ytterväggarna (1 st. i öster och 2 st. i söder resp. väster. Dessutom finns två rundbågiga fönster (utan glas) i väggen mellan kapellet och långhuset.
Fönstren har fint huggna kalkstensomfattningar, de spetsbågiga är tre eller fyrdelade och försedda med masverk av kalksten. Glasen är insatta direkt i karmarna med utvändiga skyddsglas. I långhuset och Stora kapellet är glasen färgade, de senare med olika bildmotiv. De rundbågiga fönstren i öster och söder samt det fyrpassformade fönstret i tornet har droppbleck av plåt.
Västtornet har två fönsteröppningar i den västra fasaden, ett fyrpassformigt med kalkstensomfattning ovanför portalen och ett snickerifönster i öppningen till det tidigare södra galleriet.

Västtornet samt de båda östtornen har dessutom ett antal mindre, glasförsedda ljusöppningar.

Klerestorievåningen långväggar har vardera 10 st. parvis ställda fönster, upptill är stenomfattningarna trifolieformade. De är försedda med blyspröjsade glas insatta i träbågar.

Sakristibyggnaden har snickerifönster med blyinfattade glas insatta i kalkstensomfattningar, även poster och solbänkar är av kalksten. I öster ett trefacksfönster, i norr två tvåfacks- och ett enkelt fönster, samt i väster ett tvåfacksfönster. I den västra fasaden (foajén) två rektangulära fönster med blyinfattade glas monterade direkt i stenkarmarna. Droppbleck av målad plåt.

Ljudgluggarna
Västtornet har ljudgluggar, två vardera åt söder, norr och väster. Gluggarna stängs med tjärade träluckor vilka manövreras mekaniskt. Bågar, omfattningar och solbänkar av kalksten, de senare plåtklädda. Galleri åt norr med tre kopplade rundbågar (det södra galleriet finns kvar som rudiment under taket till Stora kapellet). Bågar, kolonnetter och omfattningar av kalksten. Öppningarna täcks av nät på metallramar.

Gallerierna har dessutom rektangulära öppningar åt väster, den norra är försedd med en tjärad träport och den södra med en glasad träbåge (den sistnämnda öppningen är här ovan beskriven som ett fönster).
Östtornen har ljudgluggar i två våningar vars masverk, omfattningar och solbänkar är av fint huggen kalksten. Solbänkarna täcks av blyplåt. Fågelskyddsnät på träramar.

Korets norra och långhusets nordvästra fasad har vardera en rundbågig öppning försedd med tjärad träport.

Portaler, portar, dörrar
Kyrkan har fyra portaler huggna av kalksten. De båda perspektiviskt anordnade sydportalerna är rikast utformade.

Stora kapellets portal (huvudentré sommartid) är spetsbågig, kapitälbanden framställer bl.a. scener ur bibeln. Vimperg med tronande Kristus i relief, krönande fialer.

Den andra sydportalen, Brudportalen – är bred och djup. Den är rundbågig med kolonnetter i sprången, vilka i arkitraven motsvaras av rundstavar. Kapitälbanden med växtornamentik och ansikten. Tympanon med Agnus Dei i relief. Vimpergens tak kantas av en list med bladornamentik.
Långhusets nordportal har omfattning av en grund hålkäl, med en klotkrönt kolonnett på var sida. Stickbågigt valv.

Tornportalen i väster (kyrkans huvudentré vintertid) är även den rundbågig, ensprångig med en kolonnett på var sida, arkitraven i form av rundstav. På tympanons plats ett blyinfattat överljusfönster.

Portalernas kapitälband och Brudportalens vimperg täcks av blyplåt, dörrbladen består av stående plank, rikt dekorerade med smide. Portalen till Stora kapellet, långhusets nordportal samt tornportalen är försedda med invändiga vindfång av trä.

Därutöver finns en dörröppning i västtornets norra fasad, en rundbågig, enkel dörr som leder till läktaren, torngalleriet och vindstrappan.

I korets östra gavelröste finns en hissport med tjärade trädörrar och tillhörande vinsch med hissbom av ek. En liknade öppning finns i västtornets västvägg ovanvalvs, dock utan hissanordningar.

Entrén till sakristibyggnaden utifrån sker via en portal i väster. Den flankeras av kolonnetter med knoppkapitäl. Tympanon framställer S:t Nicolaus i relief. Modern dörr vilken på utsidan är klädd med bräder i fiskbensmönster.
Kyrkan har två portaler som tidigare varit entréer till kyrkorummet men som numera leder mellan olika delar av kyrkobyggnaden. I norr leder en rundbågig perspektivportal från kyrkorummet till sakristibyggnadens foajé. Den är enkelsprångig, i sprången kolonnetter med tärningskapitäl. Sockelns rund¬stav löper runt portalen och utgör dess omfattning. Raksluten, odekorerad tympanon som mot långhuset består av trä med sniderier. Dubbla dörrblad med fyllningar.
I sydväst en öppning mellan långhuset och Stora kapellet med en yttre, rundbågig omfattning. En kolonnett på var sida bär upp arkivolten som utgörs av en rundstav. Dörrkarm av trä, upptill med blyspröjsade överljusfönster, dörrbladen dubbla.

Till såväl bönekammaren som silverkammaren är de rakslutna öppningarna försedda med dubbeldörrar, dörrarna mot koret består av stående bräder, rikt dekorerade med smide. Enkel trädörr mot bönekammaren, mot silverkammaren en järnbeslagen branddörr.

Tornbågen flankeras av två rundbågiga öppningar med kalkstensomfattningar, dörrarna moderna, av trä med dubbla blad