Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND GAMMELGARN KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, GAMMELGARNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Gammelgarn kyrka (akt.), GAMMELGARNS KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Ytterväggar och fasader
Väggarna består av tuktad kalksten, runt hela kyrkan skråkantade socklar som på koret och långhuset kröns av rundstavar. Långhusets västra gavel är uppförd i korsvirke. Sakristians fasader är delvis putsade med kalkbruk, och på långhusets norra vägg finns betydande rester av äldre (medeltida?) kalkputs, medan övriga fasader står oputsade. Hörnkedjor, omfattningar och portaler består av huggen kalksten.

Takryttare och yttertak
Tornets takryttare är byggd på ett sadeltak. Taket och den nedre delen av takryttaren täcks av spån och den övre delen av snedkantade bräder, s.k. tornpanel. I Gammelgarn utgörs de av falar som snedsågats. Tätt undertak av spontade bräder. Gavelröstena täcks med stående panel. Allt trä är tjärstruket utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 36 m. På takryttarens åtta sidor finns tio ljudgluggar vilka är försedda med fågelnät på träramar. Vid takfoten på norra och södra sidan finns utkastare av trä, det norra takfallet har dessutom en hängränna (svart) och stuprör (vit) av plåt.

Stommen består av sågade och bilade virken av vilka högbenen är sågade. De gamla knutpunkterna är dymlade och de nya är sammanfogade med bult.

Kyrkklockan hänger i takryttaren. Däcket under klockan består av två lag falar lagda med fall mot en ränndal till en utkastare i väster, tornets gavelröste. Tätningar mot träkonstruktionerna är utförda av kopparplåt. Plåtlucka över uppgångshålet.

Yttertak över långhus, kor och sakristia är täckta med två lag falar (bräder). Kor- och långhustaken har undertak av träfiberskivor., sakristian har tätt undertak av bräder. Utvändigt är alla faltak tjärade. Kor- och långhustaken är tätade mot omgivande murverk med kopparplåt. Långhusets södra takfall är försett med en hängränna av trä, kopplad till ett stuprör av galvaniserad, vitmålad plåt.

Takstolarna över långhuset och koret är av romansk typ med hanbjälkar, bindbjälkar samt två omgångar stödben/knän. Virket är bilat och knutpunkterna är dymlade. Sakristians pulpettak, som är i flykt med korets tak, består av bilade virken, återanvända, vilket kan utläsas av äldre urtagningar.

Fönster och andra muröppningar
Korets och långhusets fönsteröppningar är spetsbågiga, koret har en fönstergrupp om tre åt öster, de båda övriga öppningarna är placerade i sydmurarna. Masverk, mittposter, bågar och solbänkar är av fint huggen kalksten. Även tornets fönster är placerat i sydmuren, det är dock rundbågigt. Sakristians rundbågiga öppning är placerad i östmuren. Också de båda senare öppningarna är försedda med omfattningar av kalksten, tornets även med solbänk. Samtliga fönster har enkla, blyspröjsade glas insatta direkt i stenkarmarna och är utvändigt försedda med droppbleck av blyplåt. Undantag är tornets fönster, som har träkarm, och sakristians fönster som saknar droppbleck.

Tornet och långhuset har vardera en ljusglugg i gavelröstet, den förra är rund med kalkstensomfattning och med fågelnät på träram, den senare är rektangulär försedd med en träbåge. Sakristians vind har två smala öppningar varav en är försedd med fågelnät på träram.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. Långhusportalen – kyrkans huvudentré – är en rikt utformad perspektivportal med kapitälband med gammaltestamentliga scener. Skulpterad tympanon med mantel. Vimpergen kröns av ett Kristushuvud och en stående fågel. Kor- och tornportalerna är rundbågiga, den förra är ensprångig med kolonnetter i sprången, två huvuden inmurade ovan omfattningen. Portbladen i samtliga portaler är tillverkade av stående plank vilka utvändigt är klädda med snedställda, tjärade bräder.