Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE RIALA PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, RIALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Riala kyrka (akt.), RIALA KYRKA (akt.)
2003-01
Exteriörbeskrivning
Långhuset, i öst-västlig riktning, utgörs av en rektangulär salkyrka av gråsten med kraftigt utbredda fogar. Dessa var försedda med s.k. kvaderristning, en ristning i putsen, som ville ge en illusion av att byggnaden var uppförd av fyrkantiga block. Kvaderristningen kan ses på gavlarna från långhusets vind.

År 1894 spritputsades väggarna utvändigt, med slätputsade dörr- och fönsteromfattningar. Fasaderna är vitkalkade och utformade med blinderingar. Sockeln tjärströks år 1900.
Kyrkans branta sadeltak täcks av tjärade spån.

1200-talets långhus synes ha haft ett trätunnvalv. Under 1460-70-talen välvdes kyrkan och försågs med kalkmålningar. Tegelvalven är tre, två stjärnvalv och längst i väster ett ribbvalv.

Sakristian har ett ursprunglig s.k. klostervalv murat av gråstensskärv, en ålderdomlig konstruktion som är relativt ovanlig i Uppland. I sakristians norra innermur sitter ett ursprungligt väggskåp.

Vapenhuset byggdes till i början av 1400-talet i anslutning till kyrkans huvudentré på södra långväggen. Under 1400-talets senare hälft utvidgades vapenhuset åt väster och skjuter ut ett stycke utanför långhusets västgavel. Efter denna utvidgning välvdes vapenhuset. Vid vapenhusets östra vägg finns ett murat tegelaltare med en rundbågig nisch.