Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEDEMORA VILAN 1:3 - husnr 5, STJÄRNSUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STJÄRNSUNDS KYRKA (akt.)
2005-03-21
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden utgörs av ett rektangulärt långhus, med en femsidig korabsid i öster och ett smalare kvadratiskt torn i väster. Kyrkan har portar i väster och söder. Byggnadens stomme är huvudsakligen uppförd av slaggtegel och delvis av natursten. Kyrkan är uppförd i en konsekvent och enhetlig gotisk stil.

Långhus, kor och torn karakteriseras av framträdande strävpelare i dubbla avsatser, vilka är kännetecknande för nygotiken. Strävpelarnas anslutningar i tak- och avsatshöjd är plåttäckta. De har också dekorativa ankarjärn i höjd med takfoten som är profilerad. Murytorna är spritputsade och avfärgade i ljusgult, med ett gråmålat band över sockeln av granit och vitputsade ytor i bl.a. blinderingar och dörromfattningar.

Långhuset har sex fönsteraxlar, varav mittfönstret på södra sidan är sammanbyggt med porten. Korabsiden har tre fönster. De spetsbågiga fönsteröppningarna har avrundade språng i tre led och fönsterramar av gjutjärn med lansettspröjsning i överdelen. I sin nedre del har de sex-delade fönster med blyspröjsade rutindelningar. Solbänkarna har plåttäckning.

Porten på södra långsidan har ett spetsigt triangulärt gavelfält med sadeltak. Den inramas av strävpelare med lisener i övre delen. De kröns av plåttäckta fialer som bär förgyllda klot. Gaveln har en blind rosett i gavelfältet och nocken bär ett dekorativt smide krönt med förgylld stjärna. Dörröppningen har rakt profilerat överstycke och pardörrarna nås genom tre trappsteg av granit.

Långhuset har sadeltak med förhöjda vindskivor. På taknocken över östra gaveln står en murad och putsad takryttare med blinderingar, vilken fungerar som ventilationsskorsten. Korabsiden har ett femdelat tak, nedsänkt i förhållande till långhuset. Strävpelarna har spetsiga avslutningar infällda i nedre delen av takfallen. Taken täcktes ursprungligen av galvanise-rad plåt tillverkad vid bruket i Kloster, utförande och material har behållits vid renoveringar.

Tornet har trapputformade strävpelare, med tre avsatser, i västra hörnen. Tornets övre kropp är smalare och indragen i höjd med långhusets taknock. Övre kroppen har hörnpelare som avslutas med fialer, vilka kröns av torntak med förgyllda klot. Tornkroppens krön avslutas med triangulära gavelfält. Urtavlor är infällda i gavelfälten. Tornurets ursprungliga verk var tillverkat i Stjärnsunds berömda urmakeri. Det ersattes dock 1968 med ett nytt av Westerstrands fabrikat. Krönet har en tandsnittsfris under gavlarna.
Ljudöppningarna har samma storlek och utformning som långhusets och korets fönsteröppningar, de är försedda med träluckor. Tornspiran har en oktogonal bas och kröns av ett järnkors som bär ringar och förgyllda kulor. Under ljudöppningen i väster finns ett rosettfönster med språng i yttersmygen.
Portalen har ett triangulärt gavelfält med profilerade kanter som i sin överdel är plåttäckta. Gavelfältet kröns av en blindrosett. Portalen har en spetsbågig vitputsad omfattning med avrundade språng i tre led. Över pardörrarna finns en tympanon av röd sandsten med inhuggen och förgylld text, som påminner om kyrkans uppförande och byggnadsårtalet. De tjärade dörrarna har rak avslutning och bär liggande panel. Porten är infälld mellan strävpelarna och har en trappa av granit med fyra trappsteg. Den kompletteras med smidda ledstänger fästade i portalomfattningen.