Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ÖJA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ÖJA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Öja kyrka (akt.), ÖJA KYRKA (akt.)
2010-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med inbyggd absid, i absidens svicklar finns två rum som använts som sakristia/-or och förråd. På korets norra sida är en sakristia tillbyggd, med ett pannrum i en källarvåning. Dessutom långhus samt ett högt torn.

Ytterväggar och murverk
Ytterväggarna på kor, långhus och torn består sandsten. Hela kyrkan omges av skråkantade socklar som på långhusets södra sida dekoreras av en rundbågsfris, krönande rundstav, sakristan saknar rundstaven. Långhusets östra gavelröstespets, de synliga delarna av det västra gavelröstet samt torngallerierna gavlar är klädda med stående, tjärade bräder. Tornets södra och norra gavelröstespetsar har korsformade tegelblinderingar, de östra och västra d:o skulpturförsedda nischer.

Kalksten förekommer i portaler, omfattningar till fönster och gluggar, bågar, masverk och kolonnetter. I några av tornets ljudöppningar är bågarna av rödtegel, ett material som även sakristians väggar är uppmurade av.
I långhusets murverk är fyra dragstag inlagda i N-S riktning.

Tornhuv och yttertak
Tornhuv är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig och klädd med tjärad, snedkantad panel.

Till vindflöjeln är det ca 61 m (Gotlands högsta kyrktorn).
Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.

Klockdäcket och vattendäcket där ovanför är båda av trä och klädda med asfaltpapp. Uppgångshålen är försedda med träluckor klädda med samma material. Det övre däcket avvattnas via ett stuprör till klockdäcket, som i sin tur sluttar något mot de västra ljudgluggarna, varigenom däcket avvattnas.
Korets och långhusets tak (med täta undertak) samt de båda galleritaken täcks av falar.

Långhusets och korets tak är försedda med hängrännor och stuprör på båda takfallen. Nockräcken på de norra takfallen, vindskivor av trä. Tätningar mot omgivande murverk av plåt. Korets och långhusets takstolar består av bilade virken samt rundvirke. Konstruktionen sammanfogas med dymlingar och bult.
Sakristias pulpettak är belagt med svartmålad pannplåt. Svartmålad hängränna med fritt utlopp. Takkonstruktionen har inte besiktigats.

Fasader
Fasaderna på kor, långhus och torn är i huvudsak oputsade med brett utstrukna fogar av kalkbruk. På korets östra och – särskilt – norra fasader finns stora partier av ett äldre, möjligen medeltida putsskikt bevarat. Korets östra gavelröstespets är klädd med stående, tjärad panel och försedd med ett stort, rundbågigt snickerifönster. Sakristians fasader är putsade och avfärgade grå.

Fönster och andra muröppningar
Långhuset och koret har två resp. tre rundbågiga fönster som i de södra fasaderna är osymmetriskt placerade. Tornet är i västra fasaden försett med ett spetsbågigt masverksfönster med omfattningar, bågar och masverk av kalksten. Blyspröjsade glas i samtliga fönster.

Sakristian har i östra fasaden ett målat snickerifönster, invändigt försett med järngaller, och i norra fasaden ett d:o som invändigt är igensatt.

Absidrummen har vardera en öppning åt öster, det södra med korsformig öppning, det norra med fyrpassformig öppning. De är som invändigt försedda med glasade i träbågar.

Ljudgluggarna, fem stycken i varje vädersträck i tre våningar, har omfattningar och masverk av kalksten. Kolonnetter, som ursprungligen funnits i gluggarna, saknas i samtliga fall. Solbänkarna är belagda med falar med kraftig lutning utåt, en av de nedre gluggarna i västra fasaden är dock belagd med blyplåt och fungerar i kombination med en kort utkastare som avvattning från klockdäcket. Öppningarna är försedda med fågelskyddsnät på träramar.

Gallerier åt söder och norr med tre kopplade spetsbågiga öppningar med omfattningar, bågar, masverk och kolonnetter av kalksten. Solbänkarna är belagda med falar. Öppningarna är försedda med fågelskyddsnät.
Långhusets gavelröste har ett stort snickerifönster.

Tornet har sju ljusöppningar, tre trifolieformade (söder, norr och väster), en rundbågig i väster samt två rakslutna och en rundbågig öppning i söder försedda med tjärade luckor alt. fågelskyddsnät. Droppnäsor och skyddsplåtar av blyplåt.

Portaler
Kyrkans portaler (4 st.) är uppbyggda av sand- och kalksten. Portalerna på kor, långhus och torn är perspektivportaler, varav korportalen och långhusets norra portal är rundbågiga samt ensprångiga. Kolonnetter i sprången som i arkivolten motsvaras av rundstav. Den södra långhusportalen (huvudentré) samt tornportalen är spetsbågiga, de har vardera två språng med kolonnetter i sprången som motsvaras av rundstavar. De har konturerade tympanonstenar med växtornamentik samt täcks av vimperg. Kapitälbanden på den förra har växtornamentik samt ett krönt huvud, på den senare på östra sidan fyra huvuden och på den västra sidan en liggande figur, dessutom figurer på de båda yttre posterna och i vimpergen.

Dörrbladen består av stående bräder som utvändigt tjärats, beslagen är helt eller delvis medeltida.

Sakristian har en enkel dörr av stående bräder som utvändigt klätts med målad panel.