Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIBRO RANSBERG 4:1 - husnr 1, RANSBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RANSBERGS KYRKA (akt.)
2004-02-06
Exteriörbeskrivning
RANSBERGS KYRKA - Den östligt orienterade kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakslutet kor. Mitt på den södra långväggen är ett litet vapenhus. Åt norr vetter från koret en sakristia. Längs dess östvägg leder från norr en betongtrappa ned till den därunder liggande källarvåningen. Trappan har ett järnräcke och omgärdas av ett järnstaket.
FASAD - Socklarna på långhus och sakristia är skodda med kalkstenshällar, fastgjorda med järnhakar. De är på ovansidan täckta av cement till en skråkant. Sakristians källarvåning har vägg av betong. Vapenhusets sockel kläds av skråkantad granit. De murade gråstensväggarna är försedda med en finkornig kvastad puts som har en beige kulör. Långhusväggarna är något ojämna. Väster om vapenhuset är i putsen inristat den skarv som är mellan det medeltida murverket och 1700-talets. I sakristians nordvägg är en dubbel liljesten fastmurad. Den härrör troligen från 1200-talet. Kyrkan försågs 1970 med hängrännor och stuprör i svart plåt.
PORT - Sydportalens omfattning består av tre rundbågiga språng som innefattar en korgbågig öppning. I denna sitter den ursprungliga medeltida porten. Den består av två grova furuplankor försedda med en smidd dörring med drakhuvud och ornerade beslag. Hela dörren är täckt med inristade bomärken. Nederkanten skoddes med kopparplåt vid restaureringen 1970. Västportalen har en rektangulär, slätputsad och något utkragande omfattning. Dess krön täcks av rödmålad plåt. Den rektangulära pardörren är klädd med stående rosa pärlspont som innefattas av ett ramverk med stora svartmålade beslag. Båda portalerna har kalkstenstrappor. I sakristians västvägg är en rak port med fyllningar av omålat trä. Över denna sitter en modern armatur. Källaren har en rak dörr med stående mörk träpanel.
FÖNSTER - Långhusets rundbågiga fönster är av omålat trä och har korspost krönt av en lunett. Varje luft är indelad i sex rutor med antikglas inramade av träspröjs. Lunetten har 12 rutor. Fönstren härrör från restaureringen 1970. Solbänkarna är täckta med röd plåt. Korets östfönster beskrivs under interiör. Korets sydfönster är äldre än de övriga. Ytterfönstret har träspröjs och beslagna hörn. Över västportalen sitter i en stickbågig nisch ett likadant fönster. Detta är dock mindre med korspost och fyra lufter. Varje luft har fyra glasrutor. Innanfönstret har samma indelning. I sakristians östvägg är ett rundbågigt omålat träfönster från 1970 med T-post. Detta har två lufter och en lunett. Varje luft har sex rutor med antikglas, inramade av träspröjs. Lunetten har fem rutor. Källaren har ett svartmålat enkelt fönster.
TAK - Långhuset täcks av ett högt och brant sadeltak som i väst är mycket brant valmat och försett med en liten vindskupa. Taket är klätt med svartmålad falsad plåt av storplåtsformat, uppsatt 1981. Sakristian har ett enkelt brant takfall åt norr, beklätt på samma sätt. På taket reser sig en hög skorsten med samma beklädnad. Vapenhuset har ett sadeltak med likadan beklädnad. Vindskivor och takfot utgörs av svartmålat trä. Takfoten avslutas nedtill med en smal rödmålad trälist. Tak- och stuprännor är av svart plåt och uppsatta 1970.