Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN VARNUMS KYRKA 1:1 - husnr 1, VARNUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VARNUMS KYRKA (akt.)
2004-02-09
Exteriörbeskrivning
Varnums kyrka har ett smalt långhus med låga fasader och hög takresning, centrerad port på nordsidan, tresidigt avslutat grunt kor i öster, sakristia i sydöst med dörr åt öster och en något smalare förrådstillbyggnad av trä i väster med lågt klocktorn. Tillbyggnaden har högre fasader än långhuset och två dörrar åt norr samt en åt söder och den kallas "tornet" i fortsättningen. Nordöstra dörren leder till ett trapphus varifrån läktaren och torntrappan nås, nordvästra dörren går till ett förråd. Genom tornets södra dörr nås tornets bottenvåning. Väster om sakristian och markerat av en kulle är ett pannrum under jord från 1933.
FASAD - Spritputsade fasader med liten gräng med glimmer i den vita färgen och på västra delen locklist från 1921 vitmålad med organisk färg. Medeltida remstycken syns på långhusets norra sida och även korets remstycken är synliga. Pågjuten cementgrund utskjutande cirka en decimeter. Den murade stengrunden syns i väster. Ljudluckor med två brunmålade jalusiluckor sitter på var sida alldeles under klocktornets takfot, den östra öppningen är rektangulär och övriga stickbågiga. Traditionella lyktor av glas och plåt sitter mellan dörr och överljus i nordporten, över sakristidörren samt tornets södra dörr.
FÖNSTER - Långhuset har två rundbågade stora fasta femluftsfönster på norra sidan, tre på södra och två i koret på de sneda sidorna. Öppningarna är från 1865, möjligen även snickerierna som är täckmålade grå med oljefärg. De har kraftig korspost och i bågen en lika rejäl tvärpost med en halvrund platta i botten. Lufterna är blyspröjsade med flerfärgade antikglas i smårutor tillkomna omkring 1980 enligt uppgift. Nischerna är djupa och något vidgade med plåtskodd gråmålad botten. Nordportens dörrsmyg har överst en lunett med likadana glas i täckmålad enluftsbåge. Sakristian har åt söder ett mindre rundbågat treluftsfönster med T-post och likadant glas. Alldeles över torndörrarna i norr sitter i vägglivet två stora stående rektangulära vitmålade tvåluftsfönster med mittpost, träspröjsade till åtta smala rutor per luft.
PORT - Nordporten är en utåtgående pardörr från 1933 med rak överkant och täckt av kantställda kopparplåtsrutor i gråmålad karm. Dörren sitter i en vidgad djup rundbågad smyg som når i höjd med fönstren och har ett lunettfönster upptill. Sakristians dörr är enkel och klädd med sekundär grå skiva i djup rak nisch med två huggna stenblocksteg. Tornet har åt norr två gråmålade enkla plankdörrar med fiskbenspanel med bandgångjärn och nyare vred. Stora trapphällar av sten, två till den östra och en till den västra samt ett hugget granitblock. Södra torndörren är en enkel plankdörr klädd och målad som fasaden med trapphäll av sten. Två tunnare hällar står bredvid väggen (äldre trappsteg?).
TAK - Sadeltak med valmad spets täckt av svartglaserat enkupigt lertegel och prytt med hög flöjel på östra nocken med årtalet 1775. Sakristians sadeltak har skiffertäckning i litet stenformat. I västra takfallet sträcker sig en stor plåtklädd skorsten upp till långhusets takfot. Över tornets nederdel är tre valmade breda takfall från klocktornet, som börjar ungefär på halva långhustakets höjd. Takfallet täcks av likadana takpannor som långhuset. Torntaket är fyrsidigt med brett avfasade hörn och täckt med ärgad kopparplåt i skivtäckning med förskjutna hakfalsar, samt krönt av en smidd spira med flöjel, vars årtal ej här kunnat tydas. Vitmålade, plana taksprång. Hängrännor och stuprör är från 1965 och av kopparplåt.