Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, SKÖNBERGA PRÄSTGÅRD 3:1 SKÖNBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKÖNBERGA KYRKA, SKÖNBERGA KYRKOGÅRD
5/31/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Skönberga utgör en ålderdomlig och mycket innehållsrik kyrkomiljö med den romanska kyrkan, klockstapeln och kyrkogården i centrum och den omgivande bebyggelsen där tre prästgårdar från 1600-, 1700- och 1800-tal dominerar. Till den yngsta prästgården hör resterna av en vidsträckt park, anlagd på ett gravfält från yngre järnåldern. Till kyrkplatsens karaktär hör också allén som leder fram till kyrkan. Miljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Skönberga är en tidigmedeltida kyrka, sannolikt från sekelskiftet 1200, uppförd av gråsten med rektangulärt långhus och smalare kor. I likhet med många andra romanska kyrkor förstorades den under senare delen av medeltiden genom att ett nytt kor byggdes i öster, sakristia i norr och här byggdes även en korsarm i söder. Många av kyrkans medeltida byggnadsdelar finns bevarade såsom det medeltida murverket varav delar är ursprungligt, den romanska takstolen med ornerad mittbjälke och den rikt dekorerade järnsmidesdörren. Av mycket stort konst- och religionshistoriskt värde är den välbevarade och påkostade romanska kalkmålningen ovan valven som har bysantinska förebilder. I kyrkan finns också många medeltida inventarier, t ex delar av ett altarskåp samt sakristians sakramentsskåp. Den målade runraden i kyrkorummet är ovanlig i sitt slag genom att den är målad och inte ristad. 1800-talet är i övrigt den period som har satt tydligast avtryck såväl exteriört som interiört. Långhusets förlängning i väster, västportalen och de förstorade fönstren hör till de yttre förändringarna medan orgeln, orgelläktaren med dess gjutjärnskolonner, predikstolen, altarringen är delar som återstår av den väl sammanhållna 1800-talsinredningen. Gravhällarna i koret som är från 1600-talet visar på äldre tiders begravningstraditioner.

Sammanfattning
" Skönberga utgör en ålderdomlig och mycket innehållsrik kyrkomiljö med den romanska kyrkan, klockstapeln och kyrkogården i centrum och den omgivande bebyggelsen där tre prästgårdar från 1600-, 1700- och 1800-tal dominerar.

" Kyrkans exteriör har en medeltida karaktär med det rektangulära långhuset och dess tillbyggda kor, sakristia i norr och korsarm i söder, slätputsade fasader, gavelblinderingar och branta takfall.

" Större delen av kyrkans murverk är medeltida och vissa delar även ursprungliga och utgör med sina spår av dörr- och fönsteröppningar ett viktigt historiskt dokument. Från kyrkans byggnadstid finns det också flera byggnadsdetaljer med höga kulturhistoriska värden såsom en romansk takstol med ornerad mittbjälke, en rikt dekorerad järnsmidesdörr samt den välbevarade kalkmålningen på vinden vars ovanliga bildframställning har influerats av bysantinsk konst.

" Interiören präglas framförallt av medeltidens valvslagning med kalkmålerifragment från 1400-talet, ett sakramentsskåp samt delar av ett altarskåp, samt en sammanhållen inredning i nygotisk stil från senare hälften av 1800-talet av vilken predikstol, läktare, orgel och altarring finns bevarade.