Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, TORSÖ PRÄSTBOL 5:4 TORSÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

TORSÖ KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Torsö kyrka på ön Torsö i Vänern ligger på medeltida kyrkplats. I kyrkbyn finns en före detta skola, prästgård och några gårdar. Ön har länge dominerats av fiske, sjöfart och båtbyggeri.
KYRKOANLÄGGNINGEN -Kyrkogården omges av en kallmurad, låg mur med smidesgrindar, en häck och av en trädrad. I sydväst finns prosten Olof Sundholms gravvård från 1819.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkans välbevarade exteriör från 1838 vittnar om tidens empirestil. Kyrkan består av ett brett långhus med rundbågsfönster och valmad gavelspets, torn med klassiserande lanternin, rakt avslutat kor samt smalare, tresidigt avslutad sakristia i öster. Portarna är troligen ursprungliga. Möjligen ingår delar av den föregående medeltidskyrkan i den nuvarande. Från kyrkans föregångare har bevarats en medeltida dopfuntsfot och sakristians järnbeslagna port.
Den ljusa interiören får sin karaktär genom ett tunnvälvt trätak med tandsnittslist och två högt placerade runda korfönster med glasmålningar. Av den ursprungliga inredningen återstår sannolikt altarring, altare och läktare, men nuvarande predikstol tillkom i samband med en renovering på 1860-talet. Bänkarna utbyttes 1900 mot nya och en kopia av Thorvaldsens Kristus (nu utmed sydväggen) med arkitektoniskt uppbyggd omfattning ersattes 1954 av en altarprydnad av Arvid Bryth. Trädopfunten är från 1977 och läktarunderbyggnaden från 1985.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans läge på medeltida kyrkplats i kyrkbyn
- Kyrkans exteriör är en god representant för empirestilens sockenkyrkor.
- Interiörens bevarade trätak och runda korfönster
- Bevarad inredning från 1800-talet
- Karl Rambergs votivskepp från 1958
- Medeltida dopfuntsfot och järnbeslagen port från gamla kyrkan.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrind och äldre gravvårdar