Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, RÅDHUSET 6 NYKÖPINGS RÅDHUS

 Anläggning - Värdering

NYKÖPINGS RÅDHUS, NYKÖPINGS STADSHUS OCH RÅDHUS
5/31/12
Motivering
Nyköpings stadshus - kulturhistoriska värden och karaktärsdrag
En byggnads kulturhistoriska värde utgörs av en sammanvägd bedömning av grundmotiv och förstärkande motiv. Grundmotiven kan vara dels dokumentvärden, t ex historiska eller ”objektiva” egenskaper, dels upplevelsevärden, t ex estetiska egenskaper. Förstärkande motiv kan vara t ex kvalitet, autenticitet, pedagogiskt värde eller tydlighet, sällsynthet och representativitet.
Nyköpings stadshus har liksom andra stadshus ett stort samhällshistoriskt värde. Stadshusen är representanter för en lång offentlig tradition. De tillhör en kategori byggnader som från början har haft ett uttalat symbolvärde. Stadshusen har varit stadens främsta symbol för makt och myndighet, demokrati, öppenhet, effektivitet och sparsamhet. Nyköpings spektakulära stadshus torde vara en av stadens mest omtalade byggnader och är känt inte bara av nyköpingsborna själva. Av den anledningen har byggnaden även ett identitetsvärde.
Stadshuset har också ett byggnadshistoriskt värde. Det hör till de sista av de mer
monumentala och uttrycksfulla stadshus i en tradition som funnits i århundraden och som föregick 1970-talets mer neutrala kommunhusarkitektur. Det stora arkitekturhistoriska värdet ur svenskt och internationellt perspektiv är i hög grad kopplat till byggnadens unicitet eller sällsynthet.
Det arkitektoniska värdet kan också knytas till hur skickligt arkitekterna löste
tävlingsprogrammets funktionskrav. Planlösningen är sinnrik och effektiv och har stora upplevelsemässiga kvaliteter. Entréhallens koppling till piazzettan, de rumsliga kvaliteterna i sammanträdesrum och fullmäktigesal, det säregna trapphuset och dess samband med kontorsvåningarna samt de raffinerade ljusinsläppen är exempel på den goda arkitektoniska utformningen. I begreppet kvalitet inryms även materialval, bearbetande och utförande. Samspelet mellan de modernistiska idealmaterialen marmor, koppar och teak är effektfullt, liksom samverkan mellan arkitekturen och den skräddarsydda inredningen och möblemanget. Stadshuset är ett allkonstverk med högt konstnärligt värde, som bl a synliggörs i betongkonstruktionernas skulpturala former och i de svängda takens kurvatur.
Slutligen finns ett byggnadsteknikhistoriskt värde som bland annat uttrycks i bevarade tekniska system för värme, ventilation och sanitet, t ex ursprungliga pentryn, hissar och toaletter.
Förmågan att representera dessa värden är avhängigt hur välbevarad byggnaden är.
Nyköpings stadshus är till det yttre mycket väl bibehållet, undantaget bl a problemen med marmorfasaderna. En renovering av fasaderna har nyligen påbörjats. I det inre har ändringar gjorts i utrymmen som entréhallen och foajén utanför sammanträdesrummen. Stora delar av interiören är dock relativt opåverkad. Hit hör huvuddelen av planlösningen, golv- och väggmaterial samt fast inredning. Inredning som paneler, dörrar och tak har i stor utsträckning ritats av husets arkitekter. Stadshusets vita huvudkaraktär ackompanjeras av släta snickerier i ek, teak och björk. Av betydande värde för helhetsupplevelsen är även det stora antalet bevarade, av arkitekterna formgivna, möbler och armaturer.
Kontorsvåningarna var redan i tävlingsprogrammet tänkt att vara flexibla. Mellanväggar har också flyttats på flera håll. Kontorsväggarna mot korridorerna har glasats upp i ganska stor omfattning, men dessa insatser har gjorts med gott utförande och med material och dimensioner som harmonierar med den befintliga inredningen och respekterar ursprungsarkitekturen. I fullmäktigesalen och sammanträdesrummen har i huvudsak reversibla ändringar gjorts. Av till synes mindre betydelse, men av betydande värde för tidskänslan och delar av det kulturhistoriska värdet, hör bevarade funktionsutrymmen som toaletter, kapprum och pentryn, särskilt pentryt vid B-salen.
Nyköpings rådhus - kulturhistoriska värden och karaktärsdrag
Liksom stadshuset har Nyköpings rådhus ett stort samhällshistoriskt värde. Nyköping har haft rådhusfunktion åtminstone sedan sen medeltid och det nuvarande rådhuset utgör en bevarad länk mellan de äldsta rådhusen och det moderna stadshuset. Rådhuset har även ett symbol- och identitetsvärde som en av stadens karaktärsbyggnader.
Rådhuset har ett representativt värde som en god representant för rådhus av liknande typ i landet. Det har också ett byggnadshistoriskt värde som välbevarad rådhusbyggnad från 1720-talet. Byggnaden har ett högt arkitektoniskt värde både som självständig byggnad och som miljöskapande del av det byggnadshistoriska rummet runt Stora torget. Ett autentiskt värde finns framför allt i den välbevarade exteriören (fasader, tak och fönstersättning med vissa utbytta snickerier) samt i interiöra detaljer som vindskonstruktionen. Rådhuset har byggts om vid flera tillfällen. Särskilt ombyggnationen från 1914-15 präglar den nuvarande upplevelsen av byggnaden interiört sett. I synnerhet trapphuset och rådhussalen speglar den rättsliga funktion som rådhuset hade fram till och med 1960-talet, då rådhusrätterna lades under landsrätt. Värdefulla detaljer i rådhussalen är ytskikt i form av bland annat väggmålningar och stucktak.