Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, HOGSTAD 21:4 HOGSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HOGSTADS KYRKA, Hogstads kyrkogård
7/7/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Hogstad kyrka utgör tillsammans med den f d skolan/ålderdomshemmet en kulturhistoriskt värdefull miljö.

Kyrkogården
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras den kulturhistoriska bedömningen.

Kyrkobyggnaden
Hogstad kyrka representerar de medeltida sockenkyrkor som byggts om vid olika tillfällen. Långhuset med det lägre och smalare koret samt absiden visar på att det rör sig om en romansk kyrka. Tornet med den välvda huven och lanterninen samt de stora fönsteröppningarna är mer typiskt för de nyklassicistiska kyrkorna. Fönstren är från 1870- talet i det då moderna materialet gjutjärn. Kyrkans stomme utgörs huvudsakligen av ett medeltida kalkstensmurverk. Den tidiga fasadbehandlingen med utstrukna murfogar dekorerade med kvaderritsar finns till stora delar bevarad under nuvarande puts. Takstolen är romansk. Kyrkan är därför en mycket viktig kunskapskälla när det gäller medeltida byggnadsteknik och utformningen av den medeltida kyrkobyggnaden efter de religiösa ideal som då var rådande. Kyrkorummet ger genom sin relativt trånga volym, det smalare koret och absiden i huvudsak ett medeltida intryck. Detta förstärks av dopfunt, altarskåp och andra medeltida föremål. Medeltida är även dörren från sakristian till predikstolstrappan samt tornklockorna. I övrigt är det 1700- och 1800-talets restaureringar som präglar kyrkorummet med bl a den öppna bänkinredningen, ritad av någon ur byggmästarsläkten Nyström, 1700-talets predikstol och orgelläktare samt 1800-talets orgelfasad.

Sammanfattning

" Det medeltida murverket med utstrukna fogar och ritsar samt kyrkans romanska plan med långhus, smalare kor och absid har ett mycket högt byggnadshistoriskt och kyrkohistoriskt värde.

" Den medeltida takstolen har ett mycket högt byggnadshistoriskt värde och målningsfragmenten på vinden har ett mycket högt konst- och kyrkohistoriskt värde.

" Kyrkans medeltida historia betonas även av flera inventarier samt dörren från sakristian till predikstolstrappan.

" Tornet från 1787 är tidstypiskt med den välvda huven och runda fönster med droppdekor. I tornets interiör och i lanterninen finns snickerier som är av hög kvalitet och som visar på viljan att utforma även mer undangömda delar av kyrkan med omsorg.

" I kyrkorummet är den öppna bänkinredningen tidstypisk. Den är även värdefull ur regional synpunkt då den ritats av en medlem av byggmästarsläkten Nyström. Detta gäller även fönstrens gjutjärnsbågar. Av stort kulturhistoriskt och regionalt värde är även dopfunten från 1660 tillverkad av Michael Hacke. För närvarande förvaras funten ej i kyrkorummet.