Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kinda kn, VÄSTRA ENEBY 2:1 VÄSTRA ENEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTRA ENEBY KYRKA, Västra eneby kyrkogård
1/1/00
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Miljön runt kyrkan med kyrkstallar, likbod, fattigstuga, skola, prästgård, löneboställe m m har mycket stora kulturhistoriska värden. Flera av de förr så viktiga byggnaderna som fanns runt kyrkan är bevarade, även om de nu har helt andra funktioner. De förr så vanliga kyrkstallarna utgör idag en mycket sällsynt byggnadskategori i Östergötland. De berättar om en tid då det var kyrkplikt och om den långa väg som många kyrkobesökare hade att färdas.

KYRKOGÅRDEN: De påkostade grindarna och de formklippta tujorna i väster har ett mycket stort kulturhistoriskt värde för att visa den betoning man har velat lägga på huvudingången till kyrkan. Området med grusgravar är en rest av ett system som var mycket dominerande under många decennier fram till ungefär 1940-50. Olika delar av kyrkogården och olika typer av gravvårdar / gravanläggningar speglar vad som varit "brukligt" på våra kyrkogårdar under olika perioder och är en viktig kunskapskälla. Titlar på gravvårdar säger en del om näringsliv och social struktur i en socken. I Västra Eneby märks bl a flera hemmansägare och titlar som hör samman med kyrkliga eller kommunala uppdrag. Här finns även ett par sentida titlar: idrottsmannen och fotografen. Titeln "hamnfogde" kan knytas till Kinda kanal, som berör socknen i öster.

KYRKOBYGGNADEN: Kyrkan framstår som en synnerligen välbevarad representant för den tidiga gustavianska landsbygdskyrkan med valmade tak, släta fasader, symmetriskt placerade fönster och tornets utformning. Interiören är, trots vissa förändringar, starkt präglad av byggnadstidens ideal med sitt öppna ljusa kyrkorum med trätunnvalv och genom bevarad ursprunglig inredning såsom bl a innerdörrar, predikstol, altaruppsats och altarring. Den vid 1945 års restaurering framtagna äldre färgsättningen bidrar starkt till helhetsintrycket. Orgeln som helhet betecknas vara en av höjdpunkterna i Sven Nordströms produktion och är bevarad i praktiskt taget ursprungligt skick och har mycket hög teknisk och hantverksmässig kvalitet.

Värt att notera är även den ovanligt utformade dopfunten, orgelläktarens bevarade gradiner, tornets originaldetaljer, som te x klockbockkonstruktionen och även den mekaniska lucköppningen.

SAMMANFATTNING
-Kyrkomiljön med den omgivande äldre bebyggelsestrukturen har mycket stora kulturhistoriska värden. De bevarade kyrkstallarna har stora samhälls- och socialhistoriska värden.

-Kyrkogårdens tidstypiska karaktär med de påkostade grindarna och de formklippta tujorna har stor betydelse för upplevelsen av kyrkogården liksom olika exempel på påkostade eller enkla gravvårdar / gravanläggningar.

-Kyrkan har en enhetlig och välbevarad karaktär, såväl exteriört som interiört, från byggnadstiden.

-Kyrkans bevarade originalinredning och byggnadsdetaljer utgör värdefulla historiska dokument.

-Orgelverket och fasaden från 1850-51 är i stort sett bevarade i originalskick och har ett stort kulturhistoriskt och musikaliskt värde.

-Från den medeltida kyrkan kvarstår en del inventarier, däribland altarskåpet och den äldre predikstolen från 1745. Dessa föremål visar på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu riva medeltidskyrkan.