Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, KARABY 10:1 KARABY KYRKA

 Anläggning - Värdering

KARABY KYRKA
10/8/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Karaby ligger på medeltida kyrkplats och markerar, tillsammans med närliggande gård och en före detta skola, det äldre byläget. Kyrkan är placerad nära stranden utmed Brandsfjorden i Vänern. Området domineras idag av Såtenäs flygflottilj norr om kyrkan.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur och av en trädrad. I anläggningen ingår smidesgrindar med stenstolpar. Här finns även tre stenkors och fem gravstenar med reliefänglar från 1600-1700-talet och enstaka vårdar med stenram.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Den svårt eldhärjade kyrkan återbyggdes på de gamla murarna 1922-1924, enligt arkitekt Knut Nordenskjölds ritningar. Till den gamla planen fogades torn och sakristia. I kyrkans långhus ingår en stor del tidigmedeltida murar, medan återstående väggar troligen är 1700-tal. Kyrkan kännetecknas av en historiserande stil, som ansluter till den äldre byggnadstraditionen.
Även interiören, med treklöverformat, dekormålat trätak, anknyter till äldre förebilder. En stor del av inredningen, bland annat altare, altarring, läktare, predikstol och bänkar ritades av Axel Forssén
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans framträdande läge vid Vänern.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
-Kyrkan representerar 1920-talets syn på en traditionell kyrka
-Gunnar Erik Ströms altartavla från 1923 (nu på nordväggen)
-Den enhetliga dekormålningen och inredningen från 1920-talet.
-Eric Nilssons altarskåp från 1962.
-Kyrkogårdens, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.