Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 127:1 BJÖRKEKÄRRS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BJÖRKEKÄRRS KYRKA
6/9/06
Motivering
BJÖRKEKÄRRS KYRKA är uppförd 1958, arkitekt var Johannes Olivegren. Den har i två omgångar byggts till med församlingshem och kontorslokaler. Kyrka är placerad på en liten bergsknalle i ett grönstråk som följer den dalgång som skär genom Björkekärr i nord-sydlig riktning mot Härlanda tjärn. Kyrkotomten har ingen tydlig avgränsning mot kringliggande vägar och naturområde. Kyrkan finns beskriven i Göteborgs kommuns program för bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

KYRKAN är orienterad i nord-sydlig riktning med koret i norr. Byggnadens utformning följer en lång kyrklig tradition med sitt ursprung i medeltid. De olika byggnadsdelarna kor, långhus, kyrksal och klocktorn är tydligt avläsbara i fasaden genom att de gestaltats med olika höjder och bredder. Fasadernas mörka tegelytor kontrasterar mot de ljusa högt sittande fönstren med utskjutande omfattningar i omålad betong. Den norra fasaden domineras främst av korets stora mosaikfönster av konstnären Ralph Bergholtz. Kyrkans sadeltak är knappt synligt och utan taksprång.

KYRKORUMMETS olika delar är också i interiören tydligt avläsbara. Både golvet och väggarna är klädda med tegel i växlande röda nyanser som ger en levande yta. Väggarnas och fönstrens utformningen är identisk på in- som utsidan med fönsterbågar i betong som bildar utskjutande omfattningar, flera av fönstren är utsmyckade med glasmosaik. Tegelväggarna och de små fönstren ger kyrkorummet en intim karaktär. Korfönstrets glasmosaik går från golv till tak och bildar altartavla med en Kristusgestalt i centrum. Interiören är välbevarad sedan byggnadstiden.



- Kyrkobyggnadens uppbyggnad med de olika byggnadsdelarna tydligt avläsbara i fasaden.
- Kyrkobyggnadens 1950-tals tegel arkitektur med karaktäristiska fönsterbågar i betong.
- Korfönstrets glasmosaik.
- Interiörens materialval, tegel, betong, furu och granit