Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östersund kn, KYRKÅS PRÄSTBORD 2:1 KYRKÅS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KYRKÅS GAMLA KYRKA
12/31/05
Motivering
Kyrkås gamla kyrka är exteriört sett en av Norrlands bäst bevarade medeltidskyrkor. Tilläggen från 1600- och 1700-talen är tidstypiska, småskaliga och följer det additativa system av byggnadskroppar som präglade kyrkobyggandet till 1700-talet. Byggnaden ger genom norrväggens slutenhet och läget i den välavgränsade öppna odlingstäkten i skogen en unik möjlighet till förståelse och upplevelse av ett äldre historiskt skede och av de hårda levnadsvillkor som rådde. Känslan av det en gång övergivna landskapet och den lilla socknen finns kvar.

Kyrkobyggnaden är också ett monument över ödekyrkornas pånyttfödelse och hembygdsföreningarnas framväxt. I Kyrkås är detta särskilt tydligt genom tillkomsten av hembygdsgården intill kyrkoanläggningen.

Såväl ut- som invändigt är byggnaden av stort byggnadsteknikhistoriskt intresse med sina synliga ålderdomliga konstruktioner. Timringen i sakristian är exponent för en äldre högklassig timringsteknik som inte användes i allmogens byggande. I det till volymen intakta kyrkorummet finns autentiska inventarier från medeltiden och framåt av hög kvalitet som är representativa för landsdelen. Men kyrkan är lika mycket ett museum över en bygds sätt att stärka sin identitet och över en restaureringsideologi som präglat en stor del av 1900-talets insatser i kyrkliga miljöer. Kyrkorummet är inte återfört till ett visst tidsskikt utan är resultatet av en pedagogisk strävan att visa vad som tillhört kyrkan. Tillskotten från 1900-talet i form av golv, innertak och bänkar bär sin tids prägel mer eller mindre tydligt.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Anläggningens begränsade skala, omgivet av hävdad jordbruksmark och skog

Den kulliga begravningsmarken söder om kyrkan

Byggnadens stomme och konstruktion i sin helhet

Den medeltida muröppningens konturer

Kyrkans murar som medvetet inte putsats i sin helhet under 1900-talet för att inte förta intrycket av hög ålder.

Kvarvarande bomärken i putsen

Spåntäckningens mönsterläggning

Kyrkans inventarier

Vapenhuset och sakristians öppna konstruktioner och anteckningar från tidigare besökare samt gravhällen i vapenhuset

Sparsamheten med moderna installationer är viktig för upplevelsen av kyrkorummet