Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vadstena kn, ROGSLÖSA 8:1 M.FL. ROGSLÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ROGSLÖSA KYRKA, ROGSLÖSA KYRKOGÅRD
9/20/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, den medeltida tiondeboden och kyrkogården med sina bevarade bindstolpar och liktrappa utgör tillsammans med skolbyggnaderna, det f d ålderdomshemmet och prästgården en intressant kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens forna betydelse som sockencentrum. Skolbyggnaderna, som fortfarande är i bruk, bidrar starkt till en historisk kontinuitet.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Rogslösa kyrka tillhör de kyrkor i västra Östergötlands medeltida centralbygd, som troligen uppfördes på initiativ av stormannasläkterna i området. Dessa kyrkor utgör ett nationellt kulturarv. Att bevara kyrkobyggnaden i sin nuvarande skepnad med den information den bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena.

Rogslösa kyrka utgör ett mycket välbevarat byggnadsverk från medeltiden. Kyrkans samtliga kalkstensmurar, valv och takstolar tillhör den medeltida byggnadsepoken och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Kyrkan har även ett flertal medeltida byggnadsdetaljer av mycket högt konstnärligt och kyrkohistoriskt värde, som bl a de dekorativt utformade konsolstenarna, piscinan, sakristiedörren och portalomfattning till den sydöstra ingången. Den s k Rogslösadörren i sydportalen är en av de bäst bevarade och rikast utformade smidesdörrarna i landet. Läktarbarriärerna med sina målningar av Hjärtats historia av målaremästare Sven Gustavsson Stoltz har stora konst- och religionshistoriska värden. Målningarna har liksom dopfunten av kalksten även ett regionalt intresse då de är utförda av länsanknutna hantverkare. 1700-talsläktaren i norra korsarmen med sina originalbänkar är mycket välbevarad och bär spår av ålder och patina som idag utgör ett ovanligt inslag i kyrkobyggnaderna. Den medeltida processionsstaven, som återanvänts som räcke, har mycket stora religionshistoriska värden. Även tornets övre våningar har en mycket ålderdomlig prägel med stor autenticitet och patina.

Arkitekt Erik Lundbergs restaurering från åren 1958-1959 har i hög grad präglat kyrkan och har stora arkitektur- och restaureringshistoriska värden.

Sammanfattning
" Rogslösa kyrka tillhör de kyrkor i västra Östergötlands medeltida centralbygd, som troligen uppfördes på initiativ av stormannasläkterna i området. Dessa kyrkor utgör ett nationellt kulturarv. Att bevara kyrkobyggnaden i sin nuvarande skepnad med den information den bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena.

" Rogslösa kyrka utgör som helhet ett mycket välbevarat byggnadsverk från medeltiden med ett flertal medeltida byggnadsdetaljer bevarade, såsom bl a de dekorativt utformade konsolstenarna, piscinan, sakristiedörren och portalomfattning till den sydöstra ingången. Den s k Rogslösadörren i sydportalen är dessutom en av de bäst bevarade och rikast utformade smidesdörrarna i landet.

" 1700-talsläktaren i norra korsarmen är mycket välbevarad och bär spår av ålder och patina, som numer utgör ovanliga inslag i kyrkobyggnaderna. Målaremästare S G Stoltz målningar på läktarbarriärerna har stora konst-, religionshistoriska och regionala värden.

" Arkitekt Erik Lundbergs restaurering 1958-1959 har stora arkitektur- och restaureringshistoriska värden.