Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hallsberg kn, KYRKOPLATSEN 3 ADVENTSKYRKAN

 Anläggning - Värdering

ADVENTSKYRKAN, HALLSBERG, ADVENTSKYRKAN
2/25/03
Motivering
KYRKOMILJÖN –
Adventskyrkan har ett dominerande läge i Hallsbergs tätort invid huvudgatan genom samhället – Västra Storgatan - och järnvägen. I miljön kring kyrkan finns ett församlingshem och en f.d. prästgård, nu pastorsexpedition.

KYRKOANLÄGGNINGEN –
Kyrkan ligger på en tomt högre belägen än omgivningen och omgärdas delvis av en stödmur. I väster angränsar kyrkogården mot en f.d. prästbostad, idag pastorsexpedition. Runt kyrkogården finns en äldre trädplantering men ej en tydlig trädkrans. I söder mot Västra Storgatan och i väster finns en planterad häck, i norr avgränsas kyrkogården till viss del av en planterad häck och till viss del är den helt öppen mot en bakomliggande gång belagd med asfalt.

Från entrén i öster leder en bred asfalterad gång upp till planen framför kyrkans huvudentré som är placerad i öster. Den asfalterade gången fortsätter på kyrkans norra sida mot en minneslund som är anlagd väster om kyrkan. I övrigt finns det gångar belagda med betongplattor och kalkstensplattor. Kyrkogården är liten och består av två kvarter samt minneslund.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Kyrkan med omgivande kyrkogård utgör tillsammans med intilliggande f.d. kyrkoherdebostad och församlingshem en välbevarad kyrkomiljö från 1940-talet.

Kyrkan, som är orienterad med koret i väster, har ett traditionellt formspråk och materialbehandling. Exteriören domineras av det kraftiga östtornet med skifferklädd spira och bred rundbågig portal.

Interiören har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär, trots flera förnyelsefaser med viss ny inredning och ny färgsättning. Dominerande i kyrkorummet är det tredelade innertaket och den absidformade korväggens betongrelief. Avvikande i det annars sammanhållna kyrkorummet är läktarorgeln från 1960-talet.

Kyrkan är en av mycket få som uppfördes i Sverige under 1940-talet. På grund av sina kvaliteter beslöt Riksantikvarieämbetet 1990 att den ska lyda under Kulturminneslagen.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med omgivande kyrkogård utgör tillsammans med intilliggande f.d. kyrkoherdebostad och församlingshem en välbevarad kyrkomiljö från 1940-talet

- Kyrkans föga förändrade exteriör med traditionellt formspråk och materialbehandling

- Den välbevarade interiören med till stor del ursprunglig karaktär och inredning