Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Båstad kn, ÖSTRA KARUP 5:14 ÖSTRA KARUPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Östra Karups kyrka, ÖSTRA KARUPS KYRKA
11/14/16
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering
Östra Karup ligger nedanför Hallandsåsens nordsluttning. Kyrkan ligger i en knutpunkt med tre parallella vägar från tre olika generationer. Längs den gamla vägen, Postridarens väg, över åsen finns äldre bebyggelse. I närheten finns före detta gästgiveri och prästgården. Från 1950-70 tal byggdes byn ut med småhusområde.

Kyrkogården omges av en stenmur, bitvis som stödmur eftersom kyrkogården ligger högre än omgivande mark. Kyrkogården karaktäriseras av att den är grässådd och de flesta stenar står direkt i gräs utan inramning. Ingen trädkrans finns då de stora kastanjerna nyligen sågades ner. Kyrkogården saknar träd. Kyrkogården bär tydliga spår av rationalisering då de flesta tidigare buxbomsindelningarna är borttagna. Två ovanliga gravvårdar utformade som kistor finns. Den nyare södra delen karaktäriseras av rygghäckar och moderna inslag med askgravplats och minneslund.

Östra Karups kyrka har en latinsk korsplan med långhus, korsarmar mot norr och söder, ett rektangulärt brett torn i väster och rakslutet kor i öster. Långhuset är från medeltid, antagligen runt 1000 till 1100-tal. Tornet är från romansk tid men byggt efter långhuset. Det är till stora delar uppbyggt 1916 efter ett ras, dock är valvet bevarat. Korsarmar och kor är byggda 1869 där det tidigare koret med absid revs. Den
tidiga dateringen på den romanska kyrkan härrör från en tympanonsten och utformningen av en biskop på denna sten. Dateringen är ovanligt tidig då de flesta romanska kyrkorna i Lunds stift är byggda under andra hälften av 1100-talet. Spår av den romanska tiden i exteriören förutom murverket är fönster- och dörromfattningar av gråsten.
Kyrkan har medeltida delar men karaktäriseras till allra största delen av sina om- och tillbyggnader från 1860-tal. 1860-talet var korsarmarnas decenium då sexton kyrkor i Skåne utvidgades med två korsarmar, liksom Östra Karups kyrka som dock ligger i Halland. Under 1800-talet förstorades också fönsteröppningarna som fick sin nuvarande utformning i enkel rundbågestil. Korsarmar och kor är dekorerat med rundbågiga blinderingar.
Kyrkans tak är klätt med ekspån vilket är tämligen ovanligt i Skåne län men visar på närheten till Hallandsåsens med skogens stora betydelse och att kyrkan ligger i gränsbygd mellan Skåne och Halland. Fönster och dörrar av ek är från Græbes renovering 1972.

Interiören präglas av många tidsskikt men främst av 1869 års tillbyggnader då den mesta av inredningen byttes ut, av Eiler Græbes renovering 1972 och av medeltid. Den ovanliga utformningen av tornvalvet, ett valv i långhuset med fragment av kalkmålningar, dopfunten och tympanonstenen representerar medeltid. Valven är kyrkans sevärdhet. Dopfuntar av granit är ovanliga i Lunds stift men på Bjärehalvön finns flera. Östra Karups funt är enkel utan dekorationer.

Predikstol, skärmvägg, läktarbarriär och orgelfasad representerar 1800-tal, från nyrenässans till klassiserande stil målat i vitt, grått och förgyllning. Nya valv slogs på 1800-talet med senmedeltida valv som förebild. Domkyrkoarkitekt Brunius inspirerade till att många nybyggda kyrkor i Skåne fick valv till skillnad från övriga Sverige.
I Östra Karups kyrka förvaras några gravvårdar av trä vilket är sällsynt att de finns bevarade. Græbes genomgripande renovering är synlig med nya golv, flyttning av sakristian och vapenhusets förändring. Den tidigare omålade furupanelen från 1972 har nyligen blivit målad vilket gör att den bättre smälter in i kyrkans övriga 1800-tals inredning. Den handhyvlade panelen har en vacker levande yta.

Kyrkorummet är ljust och de ojämna gråstensväggarna i de äldre delarna ger en ålderdomlig stämning som skiljer sig från de släta silikatmålade 1800-tals väggarna. Korväggen upplevs som något kal då Pär Siegårds altartavla är så liten i jämförelse med hans monumentala kormålningar i tre andra kyrkor på Bjäre.